Европейският парламент заплашва Европейската комисия със съд заради решението на

...
Европейският парламент заплашва Европейската комисия със съд заради решението на
Коментари Харесай

ЕП иска гаранции, че Орбан ще спре да изнудва ЕС

Европейският парламент заплашва Европейската комисия със съд поради решението на институцията да размрази близо 11 милиарда евро от европейските дотации за Унгария. Будапеща получи парите предишния месец в подмяна на поддръжка за началото на договарянията за участие с Украйна.

Унгарският министър председател Виктор Орбан обаче продължава да блокира отпущането на финансова помощ за Киев.

Евродепутатите желаят юридически разбор за това дали Еврокомисията правомерно е размразила повече от 10 милиарда евро за Унгария през декември. Те заплашват Урсула фон дер Лайен със съд, в случай че средствата са били отпуснати непозволено.

" Госпожо Фон дер Лайен, дано ви задам елементарен въпрос: отново ли ще повторите това, което стана на предходната среща на върха през декември, когато Виктор Орбан заплаши да наложи несъгласие? Тогава тъкмо преди срещата на върха вие размразихте тези, мисля че бяха 11 милиарда, в подмяна на това той да излезе от залата. Сделката беше такава: " Даваме ти 11 милиарда и ти излизаш от залата ", сподели Ги Верхофстат - евродепутат “Обнови Европа ”, Белгия

Според Урсула фон дер Лайен, средствата за Унгария са били размразени, откакто страната е направила желаните от Брюксел правосъдни промени.

" Ние поискахме това и Унгария го изпълни… В същото време към 20 милиарда евро остават замразени. Те са отстранени по аргументи, които включват опасения по отношение на правата на ЛГБТИ, академичната независимост и правата на леговище. Те ще останат блокирани, до момента в който Унгария не извърши всички нужни условия ", изясни Урсула фон дер Лайен - ръководител на Еврпейската комисия.

През декември решението за започването на договаряния за участие с Украйна беше взето, откакто Виктор Орбан беше приканен от немския канцлер Олаф Шолц да напусне залата. Унгарският министър председател обаче отхвърли да поддържа промени в евробюджета, които ще обезпечат даването на финансова помощ в размер на 50 милиарда евро за Украйна за идващите четири години. На 1 февруари евролидерите заседават изключително по тематиката. Фон дер Лайен изрази пред Европарламента увереността си, че единогласие на всички 27 водачи, в това число Орбан, е допустимо.

Евродепутатите желаят водачите от общността намерят метод да спрат опитите на Орбан да изнудва Брюксел и останалите страни. Те упорстват да продължи процедурата против Унгария по член 7 от договорите на Европейски Съюз за дейно лишаване на правото на глас на страната.

" Най-важно нещо, което бих желал да видя от Съвета е да отговори на нашите претенции, свързани с член 7. Те са на масата. Лидерите нямат куража, нямат време да обсъдят унгарския въпрос. Така че, апелирам ви, изпълнете настояванията на Европарламента ", съобщи Манфред Вебер - водач на групата на ЕПН в Екологичен потенциал.

Евродепутатите са обезпокоени и поради идното унгарско председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира след евроизборите - на 1 юли тази година. Виктор Орбан може да се окаже самичък отпред на Съвета и на целия Евросъюз, откакто сегашният ръководител Шарл Мишел разгласи, че ще се оттеги по-рано, с цел да взе участие в изборите. Екологичен потенциал упорства страните допустимо най-бързо да намерят " подобаващи решения за намаляване на рисковете " за сходно развиване на обстановката.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР