Европейският парламент ще се бори да няма ново законодателство за

...
Европейският парламент ще се бори да няма ново законодателство за
Коментари Харесай

Българските евродепутати с рекорден пробив в борбата за защита на българското розово масло

Европейският парламент ще се бори да няма ново законодателство за етеричните масла и ще желае Европейската комисия да изготви отчет по отношение на въздействието им върху човешкото здраве в период не по-рано от 6 години.

Това се случи в границите на пленарната сесия на европейския парламент в Страсбург, на която българските евродепутати от всички политически групи се сплотиха и дружно съумяха да извърнат гласуването в интерес на импортираните от тях промени към предварителната преговорна позиция. Според нея се очакваше в период до 4 години Европейска комисия да излезе с ново законодателно предложение за етерично-маслените култури, основано на отчет за свойствата и резултата им върху здравето.
С гласуването си по време на пленарната сесия евродепутатите утвърдиха преговорната позиция на Европейския парламент за тристранните срещи с Еврокомисията и Съвета. Така по време на триалозите Европарламентът ще се бори да няма никакво ново законодателство по отношение на етикетирането и класификацията на българското розовото масло, а срокът за отчет на Европейската комисия да бъде закрепен за по-дълъг интервал от най-малко 6 години.

" Това е истински пробив в работата на всички български сътрудници - нашата неголяма делегация от 17 евродепутата да завоюва поддръжката на над 300 свои сътрудници в поддръжка на българското розово масло ", разяснява Андрей Новаков. " Оттук насетне на ход са националните управляващи, които би трябвало в тристранните договаряния да се възползват оптимално от този пробив и да се борят тази позиция да бъде предпазена и от Съвета ".

Къде е казусът:

Измененията в Регламента за подредба, етикетиране и пакетиране на химикали (CLP), инициирани от Европейската комисия, плануват етеричните масла да бъдат класифицирани като евентуално рискови въз основа на съдържащи се в тях детайли, които в избрани условия могат да провокират неподходящо влияние върху човешкото здраве. В същото време Комисията стимулира измененията и със Зелената договорка с опасението, че попаднали в почвата (след приложимост на козметични артикули например), те провокират замърсяване на колоната среда.

Българската позиция

Всички български депутати в европейския парламент, без значение от своята принадлежност към партия и политическо семейство, застават зад общата позиция, че етеричните масла не би трябвало да бъдат класифицирани и третирани като примес от химически детайли, а като обособена натурална единица с изменчив състав и централизация. Това е по този начин, тъй като съставът на розовото масло не е постоянен, а зависи мощно от изискванията, в които виреят розите - метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на преваляванията и други, т.е. те са субстанции с многочислени съставки, които в разнообразни условия могат да варират като количество и плътност.

Как се стигна до тук:

Европейската комисия разгласява предлагането за промени на регламента CLP в края на 2022 година Няколко месеца по-късно кметът на Казанлък Галина Стоянова сигнализира, че Европейският съюза заплашва бъдещето на българското розово масло и прикани страната да се застъпи за розопроизводителите и за този обичаен за страната ни занаят.

Желанието на Европейската комисия да промени метода на етикетиране на етеричните масла провокира мощни терзания у българските производители, преработватели и търговци на масло от роза и лавандула заради евентуалното условие продукцията им да бъде избрана като рискова за здравето и това да повлияе отрицателно както на производството, по този начин и на пазара на етерични масла.

В началото на месец март по покана на Андрей Новаков в Европарламента в Брюксел дойдоха кметът на Казанлък Галина Стоянова, някогашният аграрни министър Десислава Танева и някогашният изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие " Васил Грудев. Те организираха среща с главния докладчик по Регламента Мария Спираки и подчертаха значимостта и отражението на предвижданите промени за поминъка на българските розопроизводители.

По време на визитата те организираха среща и с тогавашния българския еврокомисар Мария Габриел, която има дълготраен ангажимент към казуса и работи за неговото решение и отсега нататък в качеството си на вицепремиер и министър на външните работи.

През месец май представителите на България от всички политически групи в Европейския парламент се сплотиха в обща позиция за отбрана на българското розово масло и внесоха искане в Регламента CLP да бъдат изтрити всички текстове, които преглеждат етеричните масла като химична примес. Искането за изменение беше подкрепено от депутати от пет европейски страни: Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия.

Българските евродепутати настояха Европейската комисия да поддържа и стимулира желанията си с без значение изследване по отношение на директните и непреките разноски за производителите вследствие на препоръчаните разпореждания. Те сигнализират, че тежестта върху приходите и разноските на промишлеността е безусловно незнайна, а това съставлява опасност най-малките производители да бъдат изтласкани от бизнеса. В резултат районните стопански системи и обичайните промишлености са изложени на риск, до момента в който Европейски Съюз отваря вратата за конкурентен импорт от трети страни.

През м. септември по самодейност на Андрей Новаков в Европейския парламент в Брюксел беше конфигурирана имитация на обичайната българска апаратура за дестилиране на розово масло. Инициативата имаше за цел да подчертае безвредния развой на произвеждане на масло от българска маслодайна роза, неговия чист генезис и благотворно въздействие. Инициативата притегли вниманието на стотици евродепутати и представители на европейската администрация.

Какво следва:

Очаква се в края на годината Европейската комисия би трябвало да разгласява и своите оферти за промени в другия правилник с отношение към етеричните масла - Регламента по отношение на регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали (REACH).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР