Европейският парламент състави група от депутати, натоварена със задачата да

...
Европейският парламент състави група от депутати, натоварена със задачата да
Коментари Харесай

Европарламентът ще следи разследването на убийствата на журналисти в Малта и Словакия

Европейският парламент сформира група от депутати, натоварена със задачата да следи следствието на убийствата на публицистите Дафне Каруана Галиция в Малта и Ян Куцяк в Словакия, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Решението беше взето след изразено от депутати и " Европол " безпокойствие за водените национални следствия на убийствата. Каруана Галиция беше убита през октомври, а Куцяк през февруари. И двамата бяха проверяващи публицисти, работили по случаи на корупция по високите етажи в своите страни.

" Европарламентът е смутен от неналичието на прогрес в следствията и на двете убийства, от неведнъж отправяните изказвания за тормоз и заплашване на публицисти, както и от непрекъснатите изказвания за корупция и измами ", съобщи комисията на институцията за цивилен свободи.

Групата на Народното събрание, която ще носи името " Група за наблюдаване на върховенството на закона ", ще бъде формирана от депутати от всички парламентарни групи и ще бъде управлявана от холандския народен представител от либералите София ин`т Велд. Мандатът на групата ще е до края на годината и ще включва образуване на чувания и задачи за определяне на обстоятелства.

Миналата седмица задачата на Европарламента в Малта съобщи, че следствието на убийството на Каруана Галиция е в " сериозна заплаха ", откакто на наблюдаващия прокурор Антъни Вела е било препоръчано покачване. То съгласно задачата ще му попречи да продължи работата му по убийството.

Европейската комисия отхвърли да разяснява новите съображения, изразени от депутатите. За убийството на Каруана Галиция бяха упрекнати трима души, само че не е открито кой го е поръчал. На независимост остават и убийците на Куцяк и годеницата му, а словашката полиция беше упрекната, че по нехайство е унищожила доказателства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР