Европейският парламент прие в сряда резолюции относно Косово и Сърбия

...
Европейският парламент прие в сряда резолюции относно Косово и Сърбия
Коментари Харесай

ЕП: Сърбия и Косово да постигнат незабавно споразумение за нормализиране на отношенията

Европейският парламент одобри в сряда резолюции по отношение на Косово и Сърбия и прикани двете страни да се включат в разговора сред Белград и Прищина и неотложно да реализират всеобхватно, правно обвързващо съглашение за нормализиране на връзките въз основа на правилото на взаимното признание.

В отчета за Сърбия евродепутатите обявиха, че договарянията за присъединение с Белград може да напреднат единствено в случай че страната се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия и реализира забележителен прогрес във връзка с промените, свързани с Европейски Съюз.

Споменат е съответно напредъкът във връзка с върховенството на закона и главните права, действието на демократичните институции и задължението към общите европейски права и полезности. Членовете на Екологичен потенциал подчертаха смисъла на привеждането в сходство с общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, изключително във връзка с войната на Русия против Украйна.

Европейският парламент изрази угриженост за неотдавнашното понижаване на публичната поддръжка за участието в Европейски Съюз в Сърбия, което, съгласно тях, е резултат от дългогодишната анти-европейска/проруска политическа изразителност, популяризирана посредством следените от държавното управление медии и държавни чиновници, оповестява уеб сайтът European Western Balkans.

Според отчета това е резултат от неуспеха на държавните представители да се изправят пред предишното на Сърбия и да се примирят с него.

Членовете на Екологичен потенциал настояха Европейски Съюз да преразгледа размера на финансовата си помощ за Сърбия, в случай че поддръжката за антидемократичната политика продължава, и приканиха Европейската комисия да подсигурява, че всички разноски на Европейски Съюз са в цялостно сходство със личните стратегически цели и ползи на Европейски Съюз.

Европейският парламент още веднъж прикани Сърбия да реализира безапелационни резултати по делата от огромен публичен интерес, в това число делата Крушик, Йованица и Беливук. Той изрази угриженост от бавния прогрес по тези каузи, както и от изказванията, че Дарко Шарич е провел интернационална незаконна организация, до момента в който е бил в сръбски затвор.

Екологичен потенциал подчертава върху обстоятелството, че са нужни старания и политическа воля за реализиране на осезаеми резултати, изключително в битката с проведената престъпност.

Отново бе изразена сериозна угриженост по отношение на положението на свободата на изложение и независимостта на медиите и бе посочено, че това е област, която би трябвало да бъде прегледана като въпрос с най-голям приоритет. Приветства се основаването на държавна работна група за отбрана на публицистите. Изразена бе и угриженост по отношение на несъответствието сред представителите на управляващите и опозицията в телевизионните канали с национално покритие.

Европейският парламент приканва Сърбия да усъвършенства и отбрани професионализма, разнообразието и плурализма на медиите, както и да предизвиква качествената и проверяваща публицистика ", се споделя в текста на отчета. Европейският парламент показва страдание за злоупотребата с медиите от страна на ръководещия режим за приемане на " незаслужено политическо преимущество, атакуване на политическите съперници и разпространяване на дезинформация.

Докладчикът за Сърбия Владимир Билчик съобщи, че в този отчет се насочат редица рецензии, като в същото време се поддържа пътят на Сърбия към Европейски Съюз, с който нейните водачи се ангажираха след изборите през 2022 година

" Приветствам завръщането на опозицията в сръбската Народна скупщина. Сърбия би трябвало да се съобрази с външните връзки на Европейски Съюз, да продължи вътрешните промени и да възстановява връзките си с Прищина. Ако Белград реализира това, то ще бъде общоевропейски триумф ", добавя Билчик и прибавя, че главната му цел е била да показа реален и уравновесен отчет, като в същото време поддържа крайната стратегическа цел на Сърбия, а точно присъединението към Европейски Съюз.

Според него Сърбия към момента остава единствената страна претендент в района, която не е подкрепила глобите на Европейски Съюз против Русия.

Докладът за Сърбия беше признат от членовете на Екологичен потенциал с 508 гласа " за ", 76 " срещу " и 37 " въздържал се ".

В отчета за Косово депутатите подчертаха положителните резултати в битката с корупцията, като прибавиха, че са нужни повече усъвършенствания в региона на правосъдната система.

Членовете на Екологичен потенциал приветстваха кандидатурата на Косово за участие в Европейски Съюз и сключването на дълго чаканото съглашение за либерализиране на визовия режим за неговите жители. Като правят оценка високо достиженията на Косово в региона на промените, свързани с Европейски Съюз, като да вземем за пример битката с проведената престъпност и корупцията, те подчертаха, че темпото на процеса на присъединение ще зависи от напредъка в региона на върховенството на закона, главните права и подобренията в правния ред на страната.

Членовете на Екологичен потенциал показаха страдание, че самодейностите за включване на сръбската общественост в политическите, обществените и икономическите структури на Косово остават доста лимитирани, и приканиха държавното управление на Косово и представителите на косовските сърби да преодолеят междуобщностните разделения.

Докладчикът за Косово Виола декор Крамон-Таубадел съобщи, че в отчета ясно се приканва за цялостното използване на всички съответни съглашения в границите на разговора сред Сърбия и Косово, в това число основаването на Общност на общините със сръбско болшинство.

" Искрено се надявам, че Охридското съглашение ще донесе изгоди за Косово и ще способства за по-нататъшното нормализиране на връзките със Сърбия ", съобщи Фон Крамон и добави, че Екологичен потенциал с наслада удостоверява, че дълго чаканото либерализиране на визовия режим ще бъде предоставено на всички жители на Косово от 1 януари 2024 година

По време на конференцията тя прикани сърбите в северната част на Косово да се върнат в косовските институции.

Докладът за Косово беше признат с 452 гласа " за ", 87 гласа " срещу " и 76 гласа " въздържал се ", оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР