Европейският парламент прие с мнозинство докладът, в който се отчита

...
Европейският парламент прие с мнозинство докладът, в който се отчита
Коментари Харесай

Европарламентът гласува Унгария да бъде лишена от право на глас в ЕС

Европейският парламент одобри с болшинство отчетът, в който се регистрира непрекъсната опасност за върховенството на закона в Унгария. " За " отчета гласоподаваха 448 евродепутати, 197 бяха срещу, а 48 се въздържаха, предава Българска телеграфна агенция.Документът е стъпка към задействането на член 7 от контракта за Европейски Съюз против Будапеща, с който страната може да бъде лишена от правото на глас в Европейски Съюз.

Изготвянето на сходен отчет и следствията от него се случва за първи път в историята на Европейски Съюз.Все отново днешното решение не е дефинитивно и идната инстанция, която ще се произнесе по него, е Съветът на Европейски Съюз. Ако 4/5 от министрите в Съвета споделят опасенията на болшинството евродепутати, може да се откри, че в Унгария върховенството на правото е под непрекъсната опасност. Това значи, че един глас на тази инстанция е решителен за задействането или прекъсването на процедурата. При вероятно блокиране на процедурата Съветът може да издаде рекомендации към съответната страна. При другия сюжет - лишаване на правото на глас Унгария ще бъде длъжна да продължи да съблюдава правото на Европейски Съюз, само че без да взе участие в процедури по разискване и гласоподаване. Премахването на тези ограничавания също се прави с квалифицирано болшинство.

В признатия през днешния ден отчет написа, че Унгария основава заплаха за нарушение на европейските полезности и това оказва влияние върху другите страни в Европейски Съюз и върху доверието посред им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е провокирала паника - конституционната и изборната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и споровете на интереси; правото на цялост на персоналния живот и отбраната на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднообразно отношение; правата на хората от малцинства; главните права на мигрантите; икономическите и обществените права.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изнесе остра тирада през вчерашния ден в Европарламента, в която дефинира отчета като " засегнатост за Унгария " и " пестник за Европа ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР