Европейският парламент прие днес резолюция, подчертаваща, че Северна Македония и

...
Европейският парламент прие днес резолюция, подчертаваща, че Северна Македония и
Коментари Харесай

Европарламентът иска преговори с Тирана и Скопие

Европейският парламент одобри през днешния ден резолюция, подчертаваща, че Северна Македония и Албания дават отговор на условията на Европейски Съюз за започване на договаряния, оповестяват от пресслужбата на европарламента.

Парламентът показва своето надълбоко отчаяние от непостигането на единодушие за започването на договаряния за присъединение със Скопие и Тирана, по време на Европейския съвет на 17 и 18 октомври.

Евродепутатите са разочаровани от блокирането от страна на Франция, Дания и Нидерландия на решението и означават, че Албания и Северна Македония са положили обилни старания през последните няколко години и дават отговор на условията на Европейски Съюз за започване на договаряния за присъединение.

Те приветстват напъните на Северна Македония за споразумяване на комплицираните двустранните разногласия със прилежащите страни, по-специално посредством Преспанското съглашение с Гърция и Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България. Те също приветстваха неотдавна осъществените промени в правосъдната система в Албания.

Стратегическа неточност

Парламентът акцентира, че „ непостигането на решение “ от водачите на Европейски Съюз е стратегическа неточност, която има негативно влияние върху доверието на Европейски Съюз и изпраща негативно обръщение към други възможни страни претенденти. Това също би могло да разреши на други задгранични участници - чиито дейности може да не подхождат на полезностите и ползите на Европейски Съюз - да се ангажират по-тясно със Северна Македония и Албания, прибавиха евродепутатите.

Реформата на процеса на разширение, за която пледират някои страни, не следва да пречи на Албания и Северна Македония, които към този момент са изпълнили условията, да бъдат оценени въз основа на личните им заслуги и въз основа на справедливи критерии, а не да бъдат оценени според вътрешния политически дневен ред в други страни, се споделя в текста.

Сега е моментът за започването на договаряния

Евродепутатите приканват страните на Европейски Съюз да подходят отговорно към Албания и Северна Македония и да вземат единомислещо позитивно решение на идната си среща. Парламентът би трябвало да ускори своите действия в поддръжка на демокрацията, с цел да подсигурява, че националните парламенти в Западните Балкани извършват ролята си на мотор на демократичната промяна, прибавят те.

Текстът беше признат с 412 гласа „ за “, 136 гласа „ срещу “ и 30 гласа „ въздържал се “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР