Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата

...
Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата
Коментари Харесай

Брюксел с ключово решение за Елена Йончева

Европейският парламент отхвърли настояването за събаряне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Решението бе взето с скрито гласоподаване нощес, в което 418 евродепутати отхвърлиха настояването, 264 го поддържаха, а 11 се въздържаха. Резултатите от гласуването бяха оповестени тази заран, съобщи Българска телеграфна агенция.

Българската прокуратура изиска през 2019 година имунитета на Йончева по обвинявания в пране на пари. В утвърждения отчет на Екологичен потенциал се отбелязва, че Йончева е била изслушана от парламентарната правна комисия и че съгласно нея настояването за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

В документа се показва, че работата на Йончева е обвързвана с активността на парламентарната комисия за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, в това число като част от делегацията, която посети нашата страна предходната есен по надзора на законността. Отчита се, че обвиняванията са били предявени от двама политически съперници на Йончева и през 2018 година - осем години след твърдените закононарушения, без да има безапелационно пояснение за такова забавяне.

Взима се поради мнението на Съюза на българските публицисти, че в тази ситуация става дума за посягане против свободата на изложение на политически противник. Отчитат се данните от публикувания в български медии запис от диалог, за който приложена експертиза открива съвпадане с гласа на някогашния министър председател Бойко Борисов, и в който се загатва името на Йончева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР