Европейският парламент одобри с нов закон, с който да гарантира,

...
Европейският парламент одобри с нов закон, с който да гарантира,
Коментари Харесай

ЕП прие нови правила за защита на граждани от дела шамари

Европейският парламент утвърди с нов закон, с който да подсигурява, че лицата и организациите, работещи по въпроси от публичен интерес, отбрана на демокрацията или битка против дезинформацията, получават отбрана от Европейски Съюз против неоснователни и непозволени правосъдни каузи (т.нар. SLAPP каузи или каузи шамари).

Защитата ще се ползва за всички трансгранични каузи, с изключение на когато ответникът и ищецът са от същата страна от Европейски Съюз като съда или когато делото е от голяма важност единствено за една страна членка.

Екологичен потенциал подсигуряват, че жертвите ще бъдат по-добре предпазени посредством въвеждането на две гаранции – преустановяване на делото на ранен стадий, в случай че казусът е безпочвен, и опция да се изиска от ищеца да заплати прогнозните разноски, в това число отбраната на ответника, както и обезщетение за вреди.

Ако ответникът изиска преустановяване на производството на ранен стадий, ищецът следва да потвърди, че има учредения за неговото продължение. Съдът може също по този начин да наложи други наказания на ищците, които постоянно са политици, корпорации или лобистки групи, да вземем за пример да ги осъди да платят обезщетение за вреди.

Правителствата на страните от Европейски Съюз би трябвало да подсигуряват и че евентуалните жертви на каузи плесници ще могат да получат достъп до информация на едно място по отношение на процесуалните гаранции и средствата за правна отбрана, в това число правна помощ и финансова и психическа поддръжка.

Държавите членки ще би трябвало да подсигуряват даването на правна помощ при трансгранични цивилен производства. Те следва също по този начин да разгласяват всички дефинитивни правосъдни решения по стратегически правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността и да събират подробни данни за тях.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР