Европейският парламент обсъжда възможности за ограничаване или премахване на т.

...
Европейският парламент обсъжда възможности за ограничаване или премахване на т.
Коментари Харесай

ЕП обмисля премахването на `златните` паспорти и визи |

Европейският парламент разисква благоприятни условия за ограничение или унищожаване на така наречен " златни визи " и " златни паспорти " - даването на право на престой или на поданство на страна от Европейски Съюз против вложения. Доклад по този въпрос ще бъде разискван от комисията на Екологичен потенциал по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи до края на месеца, заяви на днешното съвещание на парламентарната комисия евродепутатът Софи ин`т Велд, представен от Българска телеграфна агенция.

Евродепутатите от комисията се срещнаха с оценки на адвокати какви могат да бъдат вероятните ходове. На съвещанието бе регистрирано, че въпросните схеми засягат всички страни от Европейски Съюз, тъй като дават права за свободно придвижване в Общността. Отбелязано бе, че по този метод се позволява пробив в европейската сигурност, основава се опция за корупция и пране на пари.

Експерти на Екологичен потенциал прецизираха, че от 2011 година насам страните от Европейски Съюз са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми. Проф. Кристин Шурак от Лондонското учебно заведение по стопанска система уточни, че към момента 13 страни от Европейски Съюз имат стратегии за облекчено предоставяне на право на престой или поданство. По нейните думи най-често позволения за престой против вложения издават Испания, Португалия и Гърция.

Шурак добави, че най-често от опцията за вложения против право на престой се възползват китайци (55 на сто), а поданство на страна от Европейски Съюз против вложения в множеството случаи получават руснаци (45 на сто). Тя предложи по-строги инспекции на претендентите за престой и поданство, в това число на членовете на фамилиите им и на произхода на парите, които ще вложат в Европейски Съюз. По нейните думи е належащо да се уреди отговорността на медиаторите в схемите за приемане на визи и паспорти.

Европейската комисия стартира през октомври м. година наказателни процедури против Кипър и Малта поради това, че дават поданство на задгранични вложители. Тогава комисията изрази опасения от сходна скица, прилагана от България.

Миналата година Екологичен потенциал прикани " златните " визи и паспорти да отпаднат. В известие на Екологичен потенциал тогава се отбелязваше, че Кипър, Малта и България дават поданство против вложения ( " златни паспорти " ), а 19 страни от Европейски Съюз издават " златни визи " (разрешения за престояване против инвестиции).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР