Европейският парламент даде 18 млрд. лв. за България за периода

...
Европейският парламент даде 18 млрд. лв. за България за периода
Коментари Харесай

ЕП ни даде €18 млрд. - най-висок бюджет от присъединяването към ЕС. Какво означава това?

Европейският парламент даде 18 милиарда лева за България за интервала 2021-2027. Какво значи това? Говорим, в действителност, за най-високия бюджет от присъединението ни към Европейски Съюз, тъй като ще разполагаме приблизително с по към 2,6 милиарда лева на година.

С болшинство от 460 гласа предходната седмица Европейският парламент (ЕП) поддържа законодателния отчет, съавтори на който са евродепутатите Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) и Констанце Крел (ПЕС). За първи път български представител в Европейския парлемент е претрупан с функционалността на договарящ по разпоредбите за кохезионните вложения в Европейския съюз (ЕС). Гласуваният отчет променя предлагането за правилник, направено от Европейската комисия (ЕК) и планува нарастване на кохезионния бюджет на страната ни до към 18 милиарда лева за интервала 2021-2027 година Средствата са по линия на Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд и Европейския обществен фонд.

По този метод общото нарастването се равнява на 3.4 милиарда лева - най-високият бюджет за районно развиване, инфраструктура, околна среда и претовареност от присъединението на България към Европейския съюз (ЕС).

В допълнение, България застава измежду първите 3 страни с най-високо нарастване на кохезионния бюджет и то при приблизително понижение от 11% общо за Европейски Съюз.

След 10 месеца работа по отчета, решителното болшинство на Екологичен потенциал даде мандат на двамата докладчици - Андрей Новаков и Констанце Крел, координатор на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Комисията по районно развиване на Европейския парламент, евродепутат от Германия, да стартират договаряния със Съвета, тъй че двете институции да се договорят най-малко по част от законодателството преди изборите за Европейски парламент тази година.

Първата среща триалог протече на 19 февруари в Брюксел, а двете институции се съгласиха да договарят доникъде на март, след което резултатите следва да бъдат утвърдени в пленарна зала.

Какви са главните оферти на законодателния отчет?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР