Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) поднови призивите

...
Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) поднови призивите
Коментари Харесай

ЕС да забрани енергоемкия модел за създаване на криптовалути

Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) възобнови апелите си да се  " забрани " на територията на Европейския съюз основния начин за " копаене " на Bitcoin и изрази паника от растящия дял възобновима сила, употребена за тази активност. Заместник ръководителят на регулаторния орган Ерик Тедеен разяснява за " Файненшъл таймс ", че издаването на виртуални монети се е трансформирало в " народен въпрос " за родната му Швеция и предизвести, че криптовалутите са риск пред достигането на задачите на климатичните промени, заложени в Парижкото съглашение. 

Тедеен упорства европейските регулатори да забранят метода на рандеман, прочут като " доказване на осъществяване ", и да го заменят с употребяващия по-малко сила модел " доказване на дял ".

Двете най-големи по пазарна капитализация и оборот криптовалути - Bitcoin и Ethereum - разчитат главно на първия способ, който изисква от всички участници в blockchain цифровите регистри да удостоверяват транзакциите. " Копачите ", които употребяват обширни центрове за данни, запълнени с купища мощни компютри за разрешаване на пъзелите, получават новоемитирани монети като заплащане за отчитането на транзакциите. 

Този развой изисква потреблението на повече сила в сравнение с модела " доказване на дял ", където броят на страните, приключващи комерсиалните интервенции, е доста по-малък. При него количеството компютърни обработки за потвърждаване на интервенциите е сведен и се реализира от машините на притежателите на монетите. Те ги употребяват като гаранция за опцията да валидират регистрите. 

Копаенето на цифрови валути е извънредно прелъстителен и конкурентен бизнес и употребяваните за задачата количества сила са достигнали рекордни нива, по данни на Blockchain.com. Китай забрани тази активност през май 2021-а, само че тя се популяризира по света и сега към този момент има няколко обществено търгувани компании, които се занимават главно с тази процедура.

Тедеен акцентира, че не желае цялостна възбрана на криптовалутите, а просто прекосяване към по-ефективни и щадящи околната среда технологии. Шведските управляващи лансираха концепцията за преустановяване на практиката през ноември 2021-а поради растящото количество възобновима сила, употребена за нея, и сложиха под въпрос " обществената изгода от критоактивите ".

По данни на Индекса на Кеймбридж за употребяваното от Bitcoin електричество, за активността отиват 0.6% от цялото международно енергийно ползване, а годишният разход на ток е по-голям от годишното ползване на Норвегия. Заради растящите рецензии и китайската възбрана " копачите " на криптовалути усилиха каузи на зелената енергия за зареждане на компютрите си и се трансферираха в страни с доста вятърни и слънчеви енергийни източници като Швеция и Норвегия, трансформирайки се в голям проблем за тях.

Основавайки се на оценките на университета в Кеймбридж, шведските регулаторни органи означават също, че за добива на една монета Bitcoin отива толкоз ток що се касае за изминаването на 1.8 км от междинна по величина електрическа кола. И, съгласно Тедеен, " би било парадоксално генерираната от вятъра сила по дългата крайбрежна линия на Швеция да е предопределена за копаенето на Bitcoin ".

Под натиска на рецензиите, Ethereum даде обещание да премине към модела " доказване на дял " през юни.

Британските финансови регулатори пък възнамеряват да затегнат рестрикциите за рекламиране на криптоактиви, с цел да защитят вложителите, които не осъзнават изцяло поеманите опасности. 

Агенцията за финансови услуги разгласи, че ще класифицира виртуалните активи по подобен метод, че потребителите да дават отговор на промоциите единствено в случай че имат високо персонално положение или са опитни вложители. Ще бъдат неразрешени и самодейностите за награждаване на клиенти, привлекли другари за дадена криптоинвестиция. 

Британският финансов надзирател ще приема оферти по въпроса до 23 март и ще утвърди окончателните нормативи доникъде на годината. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР