Европейският комисар по транспорта Адина Валеан присъства на срещата между

...
Европейският комисар по транспорта Адина Валеан присъства на срещата между
Коментари Харесай

Еврокомисарят по транспорта пред "Капитал": Готови сме за промени по "Плана Макрон", трябва ни подкрепа

Европейският комисар по превоза Адина Валеан участва на срещата сред румънския и българския министър председател в Букурещ предишния месец. Тогава София и Букурещ приказваха за транспортна, енергийна и цифрова съгласуваност в новата геополитическа обстановка, идните европейски вложения в жп превоз и пристанищна инфраструктура. " Капитал " попита комисар Валеан за тези тематики, както и за потребностите на България в транспортнаха сфера, както и откровеният протекционизъм от страна на западноевропейски страни, изразен в " Пакет Мобилност ", прочут като Планът Макрон.
Адина-Йоана Валеан (родена на 16 февруари 1968 година в Байкой, окръг Прахова, Румъния) е румънски политик, европейски комисар по превоза от 2019 година Преди това тя е била член на Европейския парламент от 2007 до 2019 година, където е ръководител на комисията по индустрия, проучвания и енергетика.
Как войната в Украйна ще пренареди транспортните цели на Европейски Съюз в този район?

Като гръбнак, който свързва европейските жители и бизнеса, превозът има значение за всички нас. Нямаме време за губене. В нашата, ние дефинираме ясни цели за Европейски Съюз по какъв начин транспортната система да стане по-устойчива, умна, конкурентна, безвредна и налична.
Реклама
Укрепването на свързаността в Черноморския район беше приоритет преди противозаконното и непровокирано навлизане на Русия в Украйна, а през днешния ден даже още повече. Работим интензивно за създаване на евентуални различни направления за възобновяване на свързаността с Украйна. В проверката на трансевропейската транспортна мрежа TEN-T, призната от комисията през декември предходната година, отбелязахме на картата нов кулоар, свързващ Егейско, Черно и Балтийско море.

Нахлуването на Русия в Украйна също усили неотложността на преобразуването на транспортната инфраструктура на Европа в подобаваща за двойна приложимост - по едно и също време гражданска и отбранителна. В тази връзка Европейска комисия предложи отпущането на безплатни средства за планове, които поддържат военната подвижност в съюза. И те към този момент са факт- все още финансираме планове на стойност 339 млн. евро по Механизма за обвързвана Европа (виж карето), които целят да улеснят придвижването на военни елементи, техника, както и по-ефективно разрастване на нашите задачи на място. Допълнително, взехме решение да ускорим и втората покана по тази тематика, която в началото бе планувана за по-късен стадий през годината.Планирани ли са нови железопътни планове сред България и Румъния, които да разрешат увеличение на товарния трафик нагоре към Европа и надолу към Турция и Гърция. Какъв съответен ангажимент поема Румъния тази област?

Основният приоритет на този стадий е да продължим напред с надграждането на трансграничната връзка от Крайова към Калафат, Видин и Медковец, също ситуирана в главната TEN-T мрежа. Тази линия дава по-голям железопътен потенциал на България за нейната съгласуваност с Румъния, а по-късно към Унгария - същото важи и за железопътния трафик от Румъния надолу на юг към Гърция и Турция.

Необходимо е обаче дейно обмисляне, с цел да се подсигурява, че вложенията от двете страни на Дунав са координирани. Нека ви припомня, че координаторите по TEN-T, господин Матю Грош и госпожа, са разполагаем за улеснение на диалозите сред двете страни.
Реклама
Планира ли Европейска комисия промени в пакета за подвижност (т.нар. План Макрон) по отношение на неговото влияние върху задачите на Зелената договорка, променената геополитическа обстановка поради войната в Украйна и огромният напън върху транспортните компании от периферията на Съюза?

Комисията се опълчи през цялото време на двете разпореждания, чието влияние не е оценено по никакъв метод преди приемането им. Следователно Европейска комисия разпореди две изследвания - за комбинирания транспорт и връщането на камиона. Анализът сподели тяхното негативно влияние върху околната среда и освен.

От този миг поискахме противоположна връзка от нашите двама съзаконодатели- Европейският парламен и Съвета. Лично аз не пропущам опция да припомня за нашите сътрудници, че не можем да вършим амбициозни проекти за понижаване на излъчванията на CO2 и в същото време да постановяваме законодателство, което има противоположен резултат. Ние сме подготвени когато и да е да предложим смяна на тези две спорни правила, само че имаме потребност от поддръжка от съзаконодателите.

В същото време Съдът на Европейски Съюз сега прави оценка жалбите, подадени от някои държави-членки (включително България) по някои разпореждания на Пакет за подвижност 1. Решение се чака през 2022 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Пловдив 3 Войната в Украйна 1 Енергетика 2 Седмицата 3 Войната в Украйна 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Какво съставлява TEN-T?
Трансевропейската транспортна мрежа () включва развиването на мрежа от железопътни линии, пътища, вътрешни водни и морски направления за мореплаване, пристанища, летища и железопътни терминали. Крайната цел е да се ускори физическата инфраструктура, да се отстранен тесните места или техническите бариери, както и да се поддържа общественото, икономическо и териториално доближаване в Европейски Съюз.

TEN-T се състои от два мрежови " пласта ":
- Основната мрежа визира главните връзки и би трябвало да бъде приключена до 2030 година
- Цялостната мрежа обгръща всички европейски райони и би трябвало да бъде приключена до 2050 година

За постигането на транспортната, цифрова енергийна съгласуваност, Европейски Съюз обезпечава финансиране по Механизма за обвързвана Европа (, CEF).

Цялото изявление очаквайте в идващия брой на в. " Капитал ".

Интервюто взе: Моника Върбанова
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР