Европейският клубен шампион по футбол Челси постигна втори континентален дубъл

...
Европейският клубен шампион по футбол Челси постигна втори континентален дубъл
Коментари Харесай

Дузпи донесоха втори европейски дубъл за "Челси"

Европейският клубен първенец по футбол " Челси " реализира втори континентален дубъл в историята си, печелейки Суперкупата на УЕФА. В мача за трофея на ст. " Уиндзор Парк " в Белфаст " сините " от Лондон надвиха над носителя на трофея от Лига Европа " Виляреал " слез осъществяване на дузпи, откакто постоянното време и продълженията завършиха при резултат 1:1.

При осъществяването на 11-метрови удари в воин за спечелилия в Шампионската лига се трансформира вратарят Кепа Арисабалага, влезнал в игра на мястото на титуляра Едуар Менди в 119-ата мин. 26-годишният испанец отрази два изстрела от бялата точка - на Айса Манди и Раул Албиол, и по този начин обезврежда началния пропуск на своя съотборник Кай Хаверц, донасяйки крайния триумф с 6:5 точни осъществявания.

" Това не беше непринудено решение - разкри треньорът на " Челси " Томас Тухел. - Говорихме с двамата вратари още след моето идване в клуба. Бяхме добре готови. Разполагаме със статистика, която демонстрира, че Кепа е най-хубав при спасяването на дузпи. Анализаторите ми демонстрираха съответни данни, след което казахме на Менди и Кепа, че в даден миг може да постъпим по този метод. Начинът, по който Менди одобри решението, е приказен. Трябваше да го създадем за положителното на тима. Радвам се, че проектът сработи. И двете момчета са отборни играчи. Радвам се за тях. "

За " Челси " това беше пето присъединяване в мача за Суперкупата и втори успех след оня над " Реал " (Мадрид) с 1:0 през далечната 1998 година, когато лондончани участваха в дуела като носители на КНК. През 2012 година (като победител в ШЛ), 2013 и 2019 година (като победител в ЛЕ) отборът отстъпи надлежно против " Атлетико " (Мадрид), " Байерн " и " Ливърпул ", последните два пъти след осъществяване на дузпи.

За " Виляреал " пък това беше дебют в конфликта за Суперкупата на Европа, откакто през май клубът извоюва първото си континентално отличие.

" За нас беше чест да представляваме клуба, града и Ла Лига в този мач - разяснява наставникът на испанците Унай Емери. - Не може да виним играчите, тъй като те дадоха всичко от себе си. Не се огънахме и бяхме равностойни против най-хубавия тим в света. Успяхме да изравним, само че в продълженията се усети умората. Знаехме, че не сме в ролята на любимец, само че се опитахме да спечелим. Момчетата би трябвало да са горди със себе си. Искам да имат нужното самочувствие за идното присъединяване в Шампионската лига, тъй като там непрекъснато ще срещаме противници от това равнище. "

Резултатът в Белфаст беше открит в 27-ата мин. от мароканската звезда на " Челси " Хаким Зиеш, който в края на частта напусна наложително с контузия в лявото рамо. Заради травмата атакуващият халф взе участие в церемонията по награждаване след мача с лонгета на ръката.

" Виляреал " съумя да изравни малко повече от четвърт час преди края с попадение на Жерард Морено в 73-тата мин. За испанския национал това беше гол №83 с екипа на " жълтата подводница " и той стана изпълнител №1 в клубната история. Досега Жерард делеше първото място във безконечната класация с италианеца Джузепе Роси.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР