Европейските отборни шампионки по шахмат - Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева

...
Европейските отборни шампионки по шахмат - Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева
Коментари Харесай

Европейските шампионки по шахмат отишли на състезанието с пари от спонсори и без лев от държавата

Европейските отборни шампионки по шахмат - Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева и Виктория Радева, както и селекционерът на отбора Петър Арнаудов и ръководителят на федерацията Милен Василев са отпътували на надпреварата в Черна гора напълно с пари на спонсори и без лев помощ от страната. Това описаха те пред Българска национална телевизия.
Прочетете още
Капитанът Антоанета Стефанова означи, че това е първият златен орден, който страната ни печели в отборна конкуренция и това прави триумфа голям.

" Беше доста мъчно, тъй като на европейското състезание няма слаби тимове. Ние бяхме сложени под №5 и се надявахме на положително показване, само че първото място е голям триумф. Това е първият златен орден отборно за България в шаха ", стартира Стефанова.

" Успехи е имало и през годините. Друг е въпросът е, че не им се е обръщало внимание. Споровете към федерациите от 2015-а година насам оказаха доста отрицателно въздействие. За тези млади девойки това бяха едни доста сериозни години, в които те можеха да бъдат подкрепени. Надявам се, че този наш триумф няма да бъде единствено моментна наслада, само че да докара до разрешаване на тази обстановка ", коментира още някогашната международната шампионка.

Други две от състезателките ни - Белослава Кръстева и Виктория Радева - се сплотиха към мнението, че конкуренцията е била доста тежка физически и душевен.

" Все още сме изморени физически и душевен, аз бих споделила, че още се усещам там. Лично аз не съзнавам към момента какво постигнахме. Наистина доста се веселя за отзвука тук в България. Много сме щастливи от това, което постигнахме ", показа Кръстева.

" В шаха има доста логика на психиката и би трябвало да имаш психическа и физическа устойчивост. Има ужасно доста нерви, само че когато човек играе професионално се научава да ги владее. Със сигурност доста хора виждат единствено върха на айсберга, а в действителност има доста труд и нерви ", добави Радева.

Треньорът на националния тим Петър Арнаудов пък описа какъв брой мъчно е да се обединят няколко състезателки в един колектив в един толкоз самостоятелен спорт като шахмата.

" Шахът в действителност е самостоятелен спорт, в който е мъчно да се работи в колектив, само че те съумяват. Много са задружни по време на съревнование и аз съм извънредно горделив с тях. Как ги приготвям ли? Те са си професионалистки, а аз оказвам помощ със препоръки и каквото мога. Проблемът при нас е, че имаме толкоз доста надарени шахматистки, от които би трябвало да изберем единствено пет. В мача пък вземат участие единствено четири. Няма обаче титуляри и запаси, всички се идентични ", безапелационен е Арнаудов.

Председателят на Българската спортна шахмата федерация Милен Василев приказва и за компликациите с организацията на родното присъединяване в Будва, подбудени от неналичието на държавно финансиране.

" Нашата федерация сега няма лиценз в България, само че сме приети в Европейския шахматен съюз и международната федерация, тъй че ние излъчваме тимове за там.

За това съревнование не сме водили никаква подготовка, тъй като нямахме време. Получихме " уайлд кард " в последния миг. Финансирането беше напълно от спонсори, с които осигурихме най-хубавите условия за нашите девойки, за което желая да им благодарим. За това съревнование разноските са малко под 60 хиляди лв., само че ние трябваше да ги съберем преди този момент. Това въздейства на състезателите, те до последно се тормозят дали ще отидат, тъй като не разчитаме на никакво държавно финансиране. Водили сме диалози за държавна помощ и в най-скоро време това ще стане факт ", разяснява Василев.

Накрая треньорът и ръководителят на федерацията обрисуваха идващите огромни цели пред родния шахмат.

" Предстоят международни и европейски шампионати по бърз шах и по блиц, които са до края на тази година. Следващата огромна отборна конкуренция е шахматната Олимпиада следващата година през месец август или септември. Олимпиадата е най-голямата цел. Тя е най-престижното шахматно съревнование ", съобщи Петър Арнаудов.

" Федерацията няма да получи квота за Олимпиадата, само че ние ще излъчим отново тим, само че този път ще има и мъжки тим, който ще взе участие. Надявам се, че отново ще реализираме триумфи. При мъжете нямаме повече от 10 години отборно показване на такива конгреси, само че се приготвяме и отново ще ви зарадваме ", разяснява Милен Василев.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР