Европейските лидери не постигнаха консенсус по предложението на Брюксел за

...
Европейските лидери не постигнаха консенсус по предложението на Брюксел за
Коментари Харесай

Евролидерите не постигнаха съгласие за увеличаване помощта за Украйна

Европейските водачи не реализираха консенсус по предлагането на Брюксел за увеличение на финансовата помощ за Украйна с 50 милиарда евро.

Резерви към предлагането разгласи новият министър председател на Словакия. Роберт Фицо дефинира Украйна като една от най-корумпираните страни в Европа и изиска гаранции, че с европейските средства няма да бъде злоупотребено. Премиерът на Унгария Виктор Орбан се изрече срещу увеличението на парите за Киев, само че с различен мотив.

„ Не знам дали Европа ще може да заплати, само че съм сигурен, че Унгария нито е в положение, нито има предпочитание да заплаща, тъй като не виждам никаква причина да разходвам парите на данъкоплатците в поддръжка на Украйна. Европейската тактика гласи, че украинците би трябвало да победят, руснаците да бъдат победени и президентът им да падне. Това обаче няма да проработи. В такива моменти би трябвало да признаем, че „ План А “ се провали и да си съставим „ План Б “ “, съобщи Орбан.

План „ Б “ няма, посочи министър председателят на Естония Кая Калас:

„ Какво ни остава, в случай че спрем да поддържаме Украйна? Какво в действителност? Русия печели войната и какво ще последва? Защо си мислите, че ще сте в сигурност? “.

Ирландският й сътрудник Лио Варадкар посочи, че „ съвсем всички “ европейски водачи не споделят вижданията на Орбан:

„ Русия нахлу в Украйна. Нашествието ѝ не бе провокирано. Опитва се да завладее цялата страна или част от нея. Ако не спрем Путин в Украйна, той няма да се спре до такава степен. Заплахата е за всички ни “.

Българският министър председател Николай Денков посочи, че нито Будапеща, нито Братислава отхвърлят изрично спомагателна помощ за Киев. Разногласията са най-много от кое място да бъдат почерпани нужните средства. Според България увеличението на националните вноски е за предпочитане.

Решението за или срещу увеличението на общия бюджет на Европейския съюз се чака през декември.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР