Европейските държави ще си разпределят още 20 млрд. евро, с

...
Европейските държави ще си разпределят още 20 млрд. евро, с
Коментари Харесай

Евросъюзът ще подсили с още 20 млрд. евро плановете за възстановяване

Европейските страни ще си разпределят още 20 милиарда евро, с които да подсилят проектите си за възобновяване и резистентност.

Във вторник Съветът промени законодателството за Механизма за възобновяване и резистентност, с цел да включи в него самодейността си за справяне със зависимостта от съветски изкопаеми горива RePowerEU.

С смяната всяка страна ще може да добави нова глава към проекта си за възобновяване, с която да финансира основни вложения и промени в осъществяване на задачите на REPowerEU, като възстановяване на сигурността на енергийната система на Европейски Съюз, диверсификация на енергийните доставки на равнище Европейски Съюз, увеличение на потреблението на възобновими източници на сила, енергийна успеваемост и предпазване на енергиен потенциал.

Парите ще бъдат добавяни към безвъзмездната част от проектите и няма да подлежат на връщане. Ключът за систематизиране е формула, която регистрира политиката на доближаване, зависимостта на страните от изкопаемите горива и нарастването на капиталовите цени.

Източниците на финансиране ще бъдат Фондът за нововъведения (60%) и първичните квоти по системата за търговия с СО2 излъчвания ETS (40%).

Освен гранта, всяка страна ще може да изиска поддръжка за заем, в това число и над досегашния таван от 6.8% от брутния народен приход, както и доброволни прехвърляния от Резерва за корекции при Брекзит (BAR).

Европейската комисия предложи REPowerEU да бъде включен към Механизма за възобновяване и резистентност, като ръководителят й Урсула фон дер Лайен изясни, че Европейски Съюз се оправя по-бързо от предстоящото с намирането на заместители на съветските горива и плановете могат да се рационализират, като се пренасочат към проектите за възобновяване.

След едномесечни договаряния сред Европейския парламент и страните членки, окончателният текст на измененията беше контрактуван в средата на декември и гласуван от евродепутатите в средата на февруари. След вота в Съвета промененият правилник ще влезе в действие ден след публикуването си в Официалния вестник на Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР