Европейските държави ще получат достъп до още общо 3.5 милиарда

...
Европейските държави ще получат достъп до още общо 3.5 милиарда
Коментари Харесай

Брюксел улесни плащане издръжката на украинските бежанци от еврофондовете

Европейските страни ще получат достъп до още общо 3.5 милиарда евро за интеграция на украинските бежанци, откакто в четвъртък беше уголемен описът от фондове, от които могат да се пренасочват средства за това.

Парите могат да се вземат от предплатеното финансиране по оперативните стратегии за 2021-2027 година, както и посредством включването на Кохезионния фонд към портфейлите, от които могат да се черпят средства.

Решението разрешава финансирането на планове за интеграция 100% за сметка на европейския бюджет, без да е належащо национално съфинансиране, както възобновяване на разноски със задна дата на планове, занимаващи се с потребностите на бежанците, които към този момент са приключени.

30% от разноските за бежанците могат да се заделят за локалните управляващи и организациите на гражданското общество, работещи в локалните общности, заяви Съветът на Европейски Съюз.

Новите ограничения допълват финансирането, което към този момент е мобилизирано в поддръжка на украинските бежанци в границите на Кохезионното деяние за бежанците в Европа (CARE), признато през април. Те в допълнение усилват гъвкавостта при потреблението на еврофондовете за бежанците и ще улеснят прехвърлянето на забавени планове от предишния финансов интервал към сегашния.

От началото на войната в Украйна над 7.6 милиона души са избягали в други европейски страни, съгласно данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

От портала за украинските бежанци на българското държавно управление излиза наяве, че 53 213 украински бежанци са останали в страната, като страната е настанила във ведомствени пространства 16 780 души. Останалите са на свободен наем. Общо 139 хиляди украински жители са поискали европейската краткотрайна протекция в България от началото на войната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР