Европейските бюрократи правят всичко възможно да намерят начини за постигане

...
Европейските бюрократи правят всичко възможно да намерят начини за постигане
Коментари Харесай

ЕС налага мащабни регулации на газовата и петролна индустрия за отделянето на метан

Европейските бюрократи вършат всичко допустимо да намерят способи за реализиране на задачите за съкращаване на въглеродните излъчвания. Това е изключително комплицирана задача, защото съгласно първичните проекти на Брюксел природния газ и петролът не бяха част от дълготрайните проекти на Европейски Съюз. След години полемики и лобиране в Европейския парламент през 2023 година се стигна до решението, че природният газ ще остане в енергийния микс на континента - под формата на електрическа енергия, превоз или топлоенергия. Това е в прорез със старите хрумвания, че всички фосилни горива могат да бъдат извадени от ползване и произвеждане в идващите десетилетия и Европа да се почисти от тези излъчвания.

Затова в този момент на дневен ред е комплицираната задача по какъв начин да съчетаеш потреблението на фосилни горива с задачите за понижение на 55% от излъчванията до 2030 г ( Fit for 55). Отговорът на този въпрос съгласно Брюксел е повече регулации и най-много законодателен ангажимент против един от първоизточниците на казуса - метана. Или с други думи - в случай че нещо не се забрани, би трябвало да бъде контролирано.

Това ще се случи, като се задължи газовата, петролната и въглищната индустрия да рапортуват и мерят своите излъчвания на метан. А след време прекомерно евентуално да стартират да се заплащат квоти за отделянето на метан, както е в този момент с въглеродните излъчвания (EU ETS).

Въпреки че сходна концепция звучи леко нереално и без необикновен смисъл за другояче огромните и огромни цели за декарбонизация на съюза в идващите три десетилетия, в нея има сериозна доза логичност. Метанът, като парникова емисия, е виновен за съвсем една трета от повишението на световните температури от началото на индустриалната епоха,, чието издание се съчетава с решението на Европейския парламент и съвет от през днешния ден за регулациите на метана . Bad day for methane (a powerful greenhouse gas) as China-US agree to include it in all future climate plans and the EU has agreed a new law stamping out leaks and flaring. And forcing exporters to report their leaks and eventually cut them down if they wanna sell to them.
Реклама
- Karl Mathiesen (@KarlMathiesen)
2030 е зад ъгъла
Регулирането на метановите излъчвания ще нападна няколко казуса и ще забрани газовото изпускане при извличане на нефт и въглища (gas venting) и директното изгаряне на газ (gas flaring), което се случва при петролни рафинерии, химически фабрики, обекти за рандеман на петрол и офшорни петролни и газови платформи.

Понеже тръбната газова промишленост в Европа от войната в Украйна до момента е в застой и континентът разчита на полутечен газ (LNG), сходна мярка може има пряк резултат на вноса на полутечен природен газ с танкери. Така на процедура ще се задължи цялата мрежа за доставки на полутечен газ в Европа да има премерване и мониторинг на метановите излъчвания. И да се реализира някакъв модел на лимитиране на вторичните излъчвания от внасяне на природен газ и нефт на континента, макар че той не се добива тук.

Тъй като при добива на въглища се отделят огромни количества метан, решението на Брюксел ще е метод да се урегулира добивът на въглища в Европа, без да бъде спиран непосредствено. На процедура въглищните мини ще бъдат задължени да лимитират изпускането на метан след 2031 година, макар че не е ясно дали това ще е допустимо и по какъв начин може да бъде реализирано.
Реклама
Конкретно за българските лигнити " Мини Марица-изток " това би трябвало да има по-малко значение, защото рудниците са открити и действително няма струпване на метан, който да се изпуска. Но е допустимо да се реши, че въпреки всичко би трябвало да им се начислява норма на замърсяване.

Европа може да изкопира модела на Съединени американски щати, където законът за понижаване на инфлацията (Inflation Reduction Act) на президента Джо Байдън ще вкара такса от 900 $ за звук метан, обособен през 2024 година, която ще се увеличи до 1500 $ за звук през 2026 г, съгласно

Все отново не е ясно дали с желанието да се реализира съкращаване на излъчванията няма да се вкара нов модел, който в последна сметка ще увеличи цената на газа и петрола на континента, при изискване че те най-вероятно ще бъдат употребявани още дълги години в Европа. Освен това сходна мярка може да ограничи конкурентоспособността на европейската стопанска система, защото няма да са съблюдава от комерсиалните сътрудници отвън общността. Може, несъмнено, да се вкара метанов налог по сходство на. Всичко това ще се разисква и взема решение в идващите месеци.
Свързани публикации Площадката на АЕЦ " Белене ": нов флирт с нуклеарната енергетика или още разноски 23 май 2023, 17:51 Може ли войната да катализира прехода към въглеродна индиферентност в България 3 октомври 2022, 17:37 Природният газ означи връх за 2022 година Какво значи това за България 24 февруари 2022, 13:14
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР