Европейски неврофизиолози идентифицираха неизвестна досега група нервни клетки, които са

...
Европейски неврофизиолози идентифицираха неизвестна досега група нервни клетки, които са
Коментари Харесай

Откриха нервни клетки в гръбначния мозък, които ускоряват лечението на парализа

Европейски неврофизиолози идентифицираха незнайна до момента група нервни кафези, които са свързани с процеса на възобновяване на връзките в повреден гръбначен мозък посредством електрическа стимулация, съобщи ТАСС, като цитира известие на Федералното политехническо учебно заведение в Лозана. Информацията е на Българска телеграфна агенция.

Откритието ще помогне за създаването на по-ефективни и по-бързи способи за лекуване при пациенти с парализа.

" Създадохме първата триизмерна молекулярна карта на повреден гръбначен мозък. Тя ни разреши да проследим в елементи процеса на възобновяване му на равнище обособени неврони. Тези наблюдения демонстрираха, че неврони от клас Vsx2 играят доста значима роля в процеса на метаморфоза на гръбначния мозък ", изяснява професор от Грегоар Куртин от Федералното политехническо учебно заведение в Лозана.

Травмите на гръбначния дирек и пострадвания на гръбначния мозък постоянно водят до частична или цялостна парализа. Сега молекулярните биолози и неврофизиолозите създават няколко метода за лекуване на сходни положения. Част от тях се пробват да употребяват разнообразни типове стволови кафези, а други разчитат на електрическа и химическа стимулация.

Професор Куртин и сътрудниците му от доста години работят върху способ, допускащ възобновяване на действието на гръбначния мозък посредством електрическата стимулация и специфичен " екзоскелет ", който поддържа тялото на пациента или на пробно животно по време на лечението. Този метод сполучливо е изпитан при плъхове, както и при трима доброволци от Нидерландия и Швейцария, изгубили способността си да вървят вследствие на случай.

Успешните опити карат експертите да се замислят по какъв начин тъкмо протича процесът на възобновяване на гръбначния мозък. За да отговорят на този въпрос, невролозите организират спомагателни опити с мишки, както и с девет доброволци, които се съгласяват да се подложат на пробна терапия.

Професор Куртин и сътрудниците му освен възвръщат подвижността на гризачите и на доброволците, само че също по този начин съумяват да проследят измененията в интензивността на нервните кафези, когато гръбначният мозък е подтикван с електричество. Данните демонстрират, че лечението води до активиране на специфичен клас неврони, така наречен Vsx2 кафези, които не демонстрират забележими признаци на активност при здрав гръбначен дирек.

От последвали опити с мишки излиза наяве, че потискането на тези нервни кафези при повредения гръбначен мозък кара гризачите да спрат да реагират на лечението. Увеличаването на интензивността на Vsx2 невроните по време на спинална стимулация пък способства за ускореното възобновяване на гръбначния мозък и понижава нарушената активност на нервните кафези в повредените му елементи.

Тези резултати демонстрират, че новоидентифицираните кафези играят значима роля във възобновяване и реорганизацията на връзките сред повредените сегменти на гръбначния мозък. Допълнителни проучвания на тези неврони ще разреши да бъдат създадени по-ефективни и по-бързи способи за лекуване на парализа.

Резултатите от швейцарското изследване са оповестени в изданието " Нейчър ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР