Европейски изследователи разкриха, че богатата на калий храна може да

...
Европейски изследователи разкриха, че богатата на калий храна може да
Коментари Харесай

Богатата на калий храна предпазва жените от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания

Европейски откриватели разкриха, че богатата на калий храна може да защищити дамите от инфаркт и сърдечно-съдови болести, оповестява „ Geo News ".

Храните с високо наличие на калий включват сьомга, банани и авокадо, които също по този начин могат да понижат отрицателното влияние на солта.

" Добре знае се, че високата консумация на сол се свързва с нараснало кръвно налягане и нараснал риск от инфаркт и инсулт ", споделя създателят на проучването професор Лифърт Фогт от медицинските центрове на Амстердамския университет, Нидерландия, в известие за медиите.

" Здравните препоръки са ориентирани към ограничение на приема на сол, само че това е мъчно постижимо, когато храната ни включва модифицирани храни. Калият оказва помощ на организма да отделя повече натрий с урината. В нашето изследване калият в храната е обвързван с най-големите изгоди за здравето при дамите. "

За задачите на изследването в Норфолк, Обединеното кралство, сред 1993 и 1997 година са набрани 24 963 доброволци на възраст от 40 до 70 години. Участниците са интервюирани за метода им на живот, откривателите мерят кръвното им налягане и вземат проба от урината, с цел да изследват приема на натрий и калий. Въпреки че в изследването са взели участие както мъже, по този начин и дами, откривателите са открили, че с увеличението на потреблението на калий при дамите кръвното налягане понижава. Това обаче е било потвърдено единствено при дамите с висок банкет на натрий.

" Резултатите демонстрират, че калият оказва помощ за опазване на здравето на сърцето, само че че дамите имат по-голяма изгода от мъжете ", споделя професор Фогт. " Връзката сред калия и сърдечно-съдовите събития беше една и съща без значение от приема на сол, което допуска, че калият има и други способи за отбрана на сърцето с изключение на увеличението на отделянето на натрий. "

При следенето съвсем 20 години по-късно 55% от участниците са били в болница или са умряли заради сърдечно-съдово заболяване. При разбора откривателите откриват, че при хората с най-голям банкет на калий измежду участниците рискът от сърдечно-съдово заболяване е бил с 13% по-нисък спрямо тези с по-нисък банкет.

" Нашите открития демонстрират, че здравословната за сърцето храна надвишава ограничението на солта и покачва наличието на калий ", споделя професор Фогт.

" Хранителните компании могат да оказват помощ, като заменят общоприетата сол на основата на натрий с различна калиева сол в модифицираните храни. Освен това всички би трябвало да даваме преимущество на пресните, непреработени храни, защото те са богати на калий и небогати на сол. "

Изследването е оповестено в списание „ European Heart Journal ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР