Европейски физици осъществиха успешно първата в историята на науката пряка

...
Европейски физици осъществиха успешно първата в историята на науката пряка
Коментари Харесай

Квантовата физика издържа най-трудната проверка

Европейски физици реализираха сполучливо първата в историята на науката директна пробна инспекция на неравенството на Бел – един от главните правила на квантовата физика.

На процедура това удостоверява нейната продуктивност и правдивост, излиза наяве от публикация, оповестена в електронната библиотека на Корнуелския университет.

Откритието на контраинтуитивните правила на квантовата механика през 20-те години на предишния век предиздвикало доста физици, в това число и Алберт Айнщайн, да подозират, че тяхната необикновена работа се изяснява от незнайни ни правила и скрити променливи, които може да се опишат на езика на класическата физика.

През 60-те години се появило друго пояснение на необичайността на квантовата механика, изложено от английския академик Джон Бел.

Главният мотив на Айнщайн и неговите последователи било това, което фамозният физик наричал „ призрачно деяние на разстояние “ – неосъществим от позиция на теорията на относителността феномен за това, че свързани между тях на квантово равнище частици, отдалечени на огромно разстояние една от друга, ще трансформират своите свойства по едно и също време.

30 години след формулировката на този абсурд Бел разкрил метод да го ревизира пробно, наблюдавайки придвижванията и свойствата на квантово свързани частици, движещи се на огромно разстояние една от друга. За последните 30 години физиците са провели голям брой опити, които устойчиво показвали, че Айнщайн не е бил прав.

И въпреки всичко доста от неговите последователи не се съгласили с резултатите от тези опити, защото те били провеждани надалеч не в този тип, за който писал Бел – физиците прибягвали към опростяване, защото атомите, електроните или частиците на светлината извънредно мъчно се задържат в объркано положение за по-продължително време или при огромно разстояние сред тях.

Екип европейски физици под управлението на Роналд Хансън (Ronald Hanson) от Технологичния университет на Делфт (Нидерландия) са съумели да осъществят пълноценна инспекция на неравенството на Бел, като научили електроните и фотоните да „ обменят “ объркано положение.

Използвайки две лаборатории, отдалечени една от друга на 1,3 километра, и съвсем 250 двойки заплетени фотони и електрони, физиците съумели да покажат, че неравенството на Бел фактически се следи и че в действителност няма скрити променливи, обясняващи необичайността на квантовата физика.

Както отбелязва един от учените пред сп. Nature, създателите на публикацията и опита могат да получат Нобелова премия за това изобретение дружно с други физици, ревизирали неравенството на Бел.

Допълнителен плюс от откритието е това, че в този момент може с убеденост да се приказва, че системите за квантово криптиране са безусловно сигурни, което ще форсира тяхната разработка и приложение на процедура.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР