Европейски депутати заявиха днес, че са силно обезпокоени от плановете

...
Европейски депутати заявиха днес, че са силно обезпокоени от плановете
Коментари Харесай

Евродепутати изразиха безпокойство заради предстоящи промени в наказателния кодекс в Словакия

Европейски депутати обявиха през днешния ден, че са " мощно обезпокоени " от проектите на Словакия да вкара промени в наказателния кодекс и да закрие профилираната прокуратура, оповестява Българска телеграфна агенция.

Европейският парламент посочи в резолюция, утвърдена от 496 депутати от общо 630, че измененията се нуждаят от по-внимателен обзор и прикани Европейската комисия да предприеме дейности, " с цел да отбрани върховенството на закона и правосъдната самостоятелност ". 

Лявото популистко държавно управление на премиера Роберт Фицо, което пристигна на власт през октомври, разгласи измененията в законодателството през декември, като с това провокира митинги, които продължиха със седмици. Те бяха управлявани от прозападни демократични и консервативни опозиционни партии. 

Според опозицията промените ще защищават съдружници на настоящето държавно управление от следствие и ще изложат европейските фондове на риск, в случай че подкопават върховенството на закона. 

Европейска комисия и Съединени американски щати към този момент изрекоха възражението си, а президентката на Словакия Зузана Чапутова заплаши, че ще наложи несъгласие на проекта, въпреки че държавното управление на Фицо има задоволително болшинство, с цел да го отхвърли. 

В резолюцията на Европарламента се споделя, че изменението на наказателния кодекс и разпускането на профилираната прокуратура, която се занимава с тежки корупционни случаи към този момент 20 години, " заплашва честността на правосъдните процеси, подкопава битката на Европейски Съюз против финансовите измами и заплашва финансовите ползи на Европейски Съюз ".

Еврокомисарят по въпросите на правораздаването и върховенството на закона Дидие Рейндерс сподели в средата на декември, че Европейска комисия ще предприеме ограничения, в случай че промените в наказателния кодекс нарушават правото на Европейски Съюз. 

Фицо реагира през днешния ден на резолюцията, като я назова " интервенция " във вътрешната политика и сподели, че тя е била наложена от политиците от словашката съпротива в Екологичен потенциал, които популяризират " нелепости и неистини " за Словакия. 

" Срещу нас има политически съперници и представители на опозицията в страната и в чужбина, подготвени за всевъзможни мръсни номера в политическата битка ", съобщи Фицо.  " Трябва да има доста съдбоносен, корав, само че и либерален отговор и мисля, че е време държавното управление ни да се изправи против тези мръсни нападки ", сподели той във видеоматериал, оповестен в акаунта му във " Facebook ".

Планът на държавното управление включва ограничение на отбраната за хора, които подават сигнали за нередности, и понижаване на присъдите за финансови закононарушения.

Специализираната прокуратура в Словакия стартира голям брой правосъдни процеси против предприемачи, адвокати и служители на реда след изборите през 2020 година, извоювани от партии, които дадоха обещание да изкоренят даването на подкупи. 

Когато Фицо беше в съпротива, против него имаше повдигнати обвинявания, които по-късно бяха свалени. Той се завърна на власт за четвърти път след изборите през септември и упрекна специфичната прокуратура и нейния началник Даниел Липшиц, някогашен правосъден министър в държавно управление, което не бе водено от Фицо, че са политически настроени против партията му " Посока – обществена народна власт ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР