Европейската централна банка застана твърдо срещу компаниите, които отказват да

...
Европейската централна банка застана твърдо срещу компаниите, които отказват да
Коментари Харесай

В защита на кеша: ЕЦБ застана срещу компаниите, отказващи плащания в брой

Европейската централна банка застана твърдо против фирмите, които отхвърлят да одобряват пари в брой. По този метод институцията се пробва да подсигурява, че банкнотите и монетите остават надеждно средство за заплащане, оповестява Bloomberg.

Коментирайки скорошно предложение на Европейската комисия за контролиране в тази област, от ЕЦБ обявиха, че " би било най-добре да стане ясно, че магазините и доставчиците на услуги не могат да изключат парите в брой като платежно средство ".
 Снимка 587264
Източник:

Припомняме, че Европейска комисия предложи законопроект за отбрана на парите в брой дружно с правна основа за цифровото евро, по което ЕЦБ сега работи. Проектът обаче провокира съмнения, че е предопределен да размени банкнотите и монетите - нещо, което управляващите неведнъж отричаха.
 Централната банка на Финландия предложи на жителите си да се запасят с пари в брой
Централната банка на тази европейска страна предложи на жителите си да се запасят с пари в брой

Само 7% от жителите на страната постоянно употребяват пари в брой

Действията на Европейски Съюз

Властите на Европейски Съюз считат единствено да следят казуса и да подхващат дейности, в случай че сходни практики се разпространят на повече места.

" Подобни обстановки биха блъснали съществено статута на евробанкнотите и монетите като законно платежно средство ", разясняват от ЕЦБ в свое обществено изказване.

От него разбираме още, че в оферти правилник следва да се включи нова наредба, която ясно да показва, че предварителното едностранно изключване на парите в брой като средство за заплащане е неразрешено.

От останалите централните банки в еврозоната също показаха своите опасения. Нидерландската централна банка предизвести в отчет от февруари, че приемането на пари в брой на някои места като кина, паркинги и аптеки е прекомерно едва.

Според ЕЦБ приемането на пари в брой е намаляло в по-голямата част от валутния блок сред 2019-а и 2022 година, като Латвия и Финландия означават максимален спад.

Само 7 на 100 от жителите на Финландия постоянно употребяват пари в брой

Наскоро Централната банката на Финландия настоятелно предложи на жителите да имат огромен паричен запас от пари в брой, при положение на срив в банковата система на страната.

" Това ще способства за стабилността на финансовата система на страната ", съобщи представителят на централната банка Пяйви Хейкинен.

" Сега е подобаващият миг да се подготвим при положение, че някой реши съзнателно да нанесе ущърб на финландското общество и на нашата финансова инфраструктура, като да вземем за пример платежните системи ", изясни тя претекстовете за рекомендацията.

Според изследване, извършено по-рано от Централната банка на Финландия, единствено 7% от жителите на страната постоянно употребяват пари в брой при разплащанията си.
 ЕЦБ: Намаляването на потреблението на пари в брой е сигнал за нужда от цифрово евро
ЕЦБ: Намаляването на потреблението на пари в брой е сигнал за нужда от цифрово евро

Въвеждането на цифровото евро " ще увеличи интернационалната роля на еврото "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР