Европейската централна банка ще започне постепенно да повишава лихвените проценти

...
Европейската централна банка ще започне постепенно да повишава лихвените проценти
Коментари Харесай

Шефът на Френската централна банка: ЕЦБ ще започне да повишава лихвите от това лято

Европейската централна банка ще стартира последователно да покачва лихвените проценти това лято, съобщи членът на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, представен от Ройтерс.

Няколко представители на ЕЦБ към този момент се застъпиха за първо повдигане на лихвите през месец юли, с цел да може централната банка да сложи под надзор възходящата инфлация в еврозоната, която доближи рекордните 7,5% на годишна база през април.

„ Мисля, че от това лято нататък ЕЦБ последователно ще увеличи лихвите си “, разяснява Дьо Гало пред радио France Inter.

Той съобщи, че чака инфлацията в еврозоната да остане висока през останалата част от 2022 година, само че има вяра, че тя ще се върне към целевото равнище от към 2% до 2024 година

По-рано тази седмица ръководителят на немската централна банка Бундесбанк Йоахим Нагел сподели, че ЕЦБ би трябвало да увеличи лихвите през юли, с цел да спре одобряването на високата инфлация, присъединявайки се към редиците на централните банкери, призоваващи за по-бързи ограничения за стягане на паричната политика.

Гуверньорът на Естонската централна банка Мадис Мюлер сподели, че ЕЦБ би трябвало да очертае упованията си за лихвените проценти за идващите месеци по време на идващото си съвещание на 9 юни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР