Европейската централна банка ще разшири пандемична си програма за извънредни

...
Европейската централна банка ще разшири пандемична си програма за извънредни
Коментари Харесай

ЕЦБ разшири пандемичната си програма с 600 млрд. евро

Европейската централна банка ще разшири пандемична си стратегия за изключителни покупки (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) с още 600 млрд евро в опит да укрепи стопанската система на Еврозоната, която пострада тежко от пандемията от ковид, съобщи Си Ен Би Си.

Спасителната стратегия за изкупване на облигации бе въведена в средата на март, когато планувано размерът и да бъде 750 милиарда евро. С днешното решение на управителния съвет на ЕЦБ помощта за европейската стопанска система става 1,35 трлн. евро.

От централната банка обявиха още, че продължителността на схемата ще бъде удължена от края на годината до юни 2021 година ЕЦБ планува опция и за следващо удължение на периода, в случай че рецесията не бъде увладяна.

„ Още по-агресивната парична политика на централната банка оказва помощ за преодоляване на рисковете от икономическия спад. Това решение също по този начин може да ускори доверието на семействата и фирмите, че най-лошото скоро ще свърши “, разяснява Холгер Шмидинг, основен икономист на Berenberg Bank.

Еврото също реагира положително на новината, като незабавно след нейното оповестяване единната валута на Еврозоната нарастна с 0,25% по отношение на американския $.

Същевременно с това ЕЦБ остави без смяна водещите си лихви. Основната рента по интервенциите за рефинансиране, известна още като „ репо рента “, остава на равнище от 0,00%. Заемната рента се резервира на ниво от 0,25%, а депозитната рента остава на равнище от  минус 0,5%.

Централната банка продължава и програмата си за количествено облекчение (QE), в границите на която всеки месец изкупува скъпите бумаги за 20 милиарда евро

Решението на ЕЦБ идва на фона на данните, че равнището на безработица в Еврозоната е скочило до 7,3% през април от 7,1% през март, откакто ограничаващите ограничения против разпространяването на короанвируса засегнаха редица работни места.

Бизнес интензивността в района на единната валута се възвърне леко този месец, откакто доближи рекордно ниски равнища по-рано през годината. Активността в промишления бранш и този на услугите доближи тримесечен връх през май, откакто някои стопански системи започнаха още веднъж да се отварят. Въпреки това остават доста опасения за икономическите резултати през второто тримесечие на 2020 година

Председателят на на ЕЦБ Кристин Лагард зяави, че чака брутния вътрешен артикул на Еврозоната да се свие с 8,7% през 2020 година. Тя добави, че прогнозите са Брутният вътрешен продукт на района на единната валута да нарасне с 5,2% 2021 година и с 3,3% през 2022 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР