Европейската централна банка реши на заседанието си днес да остави

...
Европейската централна банка реши на заседанието си днес да остави
Коментари Харесай

ЕЦБ остави без промяна основните лихви

Европейската централна банка реши на съвещанието си през днешния ден да остави главните лихвени проценти непроменени. Тя удостовери решенията, признати на предходното съвещание през декември 2021 година.

На днешното си първо за 2022 година постоянно съвещание, ЕЦБ резервира без смяна главната рента по интервенциите по рефинансиране (т.нар. " репо рента " ) на равнище от 0,00% и лихвата по заемите на равнище от 0,25%. Банката остави без смяна и лихвата по депозити от " минус " 0,5%, което значи, че на свободните запаси на комерсиалните банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана негативна " наказателна " рента от 0,5%.

В поддръжка на симетричната инфлационна цел от 2% и в сходство със тактиката на паричната си политика, Управителният съвет чака главните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на настоящето си или по-ниско ниво, до момента в който не означи, че инфлацията е достигнала 2% много преди края на прогнозния интервал и трайно за остатъка от него. И в същото време ЕЦБ би трябвало да реши, че маркираният прогрес на главната инфлация е задоволителен, тъй че да бъде в сходство със стабилизиране на инфлацията на ниво от 2% в средносрочен проект. Това може да значи и временен интервал, през който инфлацията е малко над целевата.

Европейската централна банка удостовери, че ще приключи чистите покупки на активи по " Пандемичната стратегия за изключителни покупки " (PEPP) в края на март 2022 година.

Управителният съвет на ЕЦБ обаче има намерение да реинвестира погашенията по главници на скъпи бумаги с предстоящ падеж, добити по прорамата PEPP, минимум до края на 2024 година. Във всеки случай, бъдещото последователно очистване на портфейла на централната банка по програмата PEPP ще бъде ръководено по този начин, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната ориентировка на паричната политика.

ЕЦБ също по този начин съобщи, че месечните чисти покупки по програмата за закупуване на активи (APP) ще възлизат на 40 милиарда евро през второто тримесечие на 2022 година и на 30 милиарда евро през третото тримесечие на годината. От октомври те ще бъдат понижени на 20 милиарда евро на месец " толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да се затвърждава стимулиращото влияние на главните лихвени проценти ".

Управителният съвет на ЕЦБ продължава да чака чистите покупки да бъдат прекъснати малко преди да стартира да покачва главните лихвени проценти.

В умозаключение Европейската централна банка съобщи, че има подготвеност да поправя всички свои принадлежности, както е оправдано, с цел да обезпечи стабилизиране на инфлацията на целевото ниво от 2% в средносрочен проект.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР