Европейската централна банка може да намали лихвените проценти повече от

...
Европейската централна банка може да намали лихвените проценти повече от
Коментари Харесай

Очаква се ЕЦБ да намали лихвите повече от три пъти

Европейската централна банка може да понижи лихвените проценти повече от три пъти тази година и спадът не би трябвало да бъде блокиран, в случай че Федералният запас на Съединени американски щати отсрочи личните си лихвени съкращения. Това съобщи шефът на Литовската централна банка Гедиминас Шимкус, представен от „ Ройтерс ”.
Прочетете още
Шимкус също по този начин сподели, че банката може да понижи депозитната си рента от настоящото рекордно равнище от 4% през юни и по-късно на съвещанието през юли.

Миналата седмица ЕЦБ за пръв път даде индикации за допустимо събаряне на лихвените проценти за юни, само че президентът на централната банка Кристин Лагард разяснява, че банката не алармира за нищо повече от това, имайки поради несигурността както за икономическия напредък, по този начин и за инфлацията.

Пазарните оценки са за единствено три понижения тази година, защото упованията за по-агресивна сходна политика спаднаха през последните седмици. Причината - изненадващо високата инфлация в Съединени американски щати през март накара финансовите пазари да предвиждат, че Фед ще стартира да намалява равнището на федералната фондова рента през септември, а не още през юни.

Шимкус омаловажи въздействието на решенията на Фед, потвърждавайки, че ЕЦБ ще взема самостоятелни решения и единственият проблем е по какъв начин другата траектория на лихвените проценти въздейства върху действителната стопанска система. Според него е малко евентуално стопански изненади да анулират проектите за понижаване на лихвените проценти през юни, само че непредвидена ескалация на световното политическо напрежение може да повлияе на проектите на ЕЦБ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР