Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми
Коментари Харесай

ЕЦБ ще поореже заемите към банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще разиска нови, няколкогодишни заеми за банките, съобщи нейният основен икономист Петер Прат. Той обаче подсказа, че един нов кръг от заеми може да не е толкоз великодушен, колкото предходните.

Ситуацията за банките, най-много в Италия и Испания, става все по-трудна, защото датите за заплащанията по целенасочените дълготрайни интервенции по рефинансиранe (TLTRO) за 739 милиарда евро на ЕЦБ наближават през 2020-2021 година.

Коментарите на Петер Прат допускат, че ще бъде разискван нов кръг от TLTRO още на идната среща на ЕЦБ - на 7 март. Вземането на решение обаче - най-много по изискванията на заемите, евентуално ще би трябвало да изчака.

"Обсъждането ще се случи доста скоро в управителния съвет ", сподели Прат на конференция във Франкфурт. - Това не значи, че ще вземем решение още в този миг. "

Последните целенасочени дълготрайни интервенции по рефинансиранe бяха препоръчани при лихви от нула %. Банките може да завоюват до 0.4% от парите, които са заели от ЕЦБ, в случай че ги предложат на компании и семейства.

Прат съобщи, че разискванията на параметрите на нови заеми са "нещо комплицирано, тъй като зависят от размера тласъци, които желаете да предложите или не ".

Представяйки основен мотив в поддръжка на заемите, Прат съобщи, че може да се наложи банките, към този момент страдащи от слаба доходност, да понижат кредитирането към действителната стопанска система на фона на забавянето в последно време.

Това към момента не се е случило, само че ново дълготрайно финансиране би предоставило тип застрахователна лавица, изключително откакто несигурността стартира да се прокрадва измежду фирмите.

Коментатори обявиха в края на предходната година, че ЕЦБ обмисля да предложи TLTRO с изменчив лихвен %, а не с закрепен, като също така обмисля по-кратки периоди.

Намаляването на матуритета от сегашните четири години и предлаганата сума са други варианти, които анализаторите считат за вероятни.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР