Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проверява шест от най-големите банки

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проверява шест от най-големите банки
Коментари Харесай

ЕЦБ е избрала да провери 6 банки в България

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще ревизира шест от най-големите банки в България като част от процедурата за присъединението на страната към Единния банков съюз на Европейския съюз (ЕС). Това оповестява Mediapool, базирайки се на свои източници.

От информацията излиза наяве още, че инспектори от Единния механизъм за преструктуриране ще дойдат в страната на 10 ноември.

Според разпоредбите на съюза единната банка упражнява контрол над първите три финансови институции по величина в обособените страни. Това са известните още като систематични банки. Този надзор се прави посредством Единния контролен механизъм.

ЕЦБ обаче има право да избере и други по-малки финансови институции, които да минат под надзора й.

В случая с България несъмнено е, че първите три в листата " УниКредит Булбанк ", " Банка ДСК " и " Обединена българска банка " ще бъдат проверявани.

Към 31 август в групата на най-големите финансови институции по мярка на активите у нас, съгласно статистиката на Българска народна банка, влизат още " Първа капиталова банка " и притежателя на " Пощенска банка " - " Юробанк България ". Вероятно е те също да бъдат включени в инспекцията на ЕЦБ.

В края на юли месец Министерски съвет (МС) даде начало на процедурата по присъединението на България към банковия съюз, който предхожда участието във валутния подобен.

Тогава бяха подадени нужните документи в ЕЦБ и Европейската комисия под формата на искане за определяне на тясно съдействие с ЕЦБ. Това предхожда кандидатурата за единния контролен механизъм.

Според упованията ЕЦБ би трябвало да бъде подготвена със своята оценка почти година след формалното подаване на кандидатурата. При позитивна такава се отваря вратата за влизането на страната ни в механизма ERM II, по-известен като " чакалнята " на Еврозоната. Той ще отнеме още най-малко две години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР