Европейската централна банка (ЕЦБ) ще извърши цялостна оценка на шест

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще извърши цялостна оценка на шест
Коментари Харесай

Шест български банки под строг контрол от Европа, ЕЦБ ще им извърши цялостна оценка

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще извърши цялостна оценка на шест български банки, заяви " Епицентър.бг ".

Процедурата, включваща обзор на качеството на активите и стрес тест, е в резултат на това, че на 18 юли 2018 година България насочи искане за определяне на тясно съдействие с ЕЦБ. Цялостната оценка е наложителна част от процеса на определяне на тясно съдействие сред ЕЦБ и националния способен орган на страна членка на Европейски Съюз, чиято парична единица е друга от еврото, оповестяват от Европейската централна банка. 

На оценка ще бъдат подложени следните шест банки: 

- УниКредит Булбанк АД 

- Банка ДСК ЕАД 

- Обединена българска банка АД 

- Първа капиталова банка АД 

- Централна кооперативна банка АД 

- Инвестбанк АД 

Прегледът на качеството на активите и стрес пробата ще се основават на методологиите, които банковият контрол в ЕЦБ ползва в постоянните си цялостни оценки на банките с настояща подредба като значими или с опция да станат значими по смисъла на член 6, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 1024/2013. 

Процедурата ще стартира през ноември 2018 година, а резултатите – в агрегиран тип и поотделно за всяка банка – се чака да бъдат оповестени през юли 2019 година Крайната дата за задачите на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г. 

В сходство с член 4 от Решение ЕЦБ/2014/5, в който се прецизира процедурата за определяне на тясно съдействие, в оценката на ЕЦБ по настояването на България за определяне на тясно съдействие ще бъде включена и оценка на съответстващото национално законодателство, като се вземе поради и неговото използване на процедура. В това отношение член 7, параграф 2 от Регламента за ЕНМ изисква националното законодателство на страна членка, която желае да откри тясно съдействие, би трябвало да подсигурява, че националният способен орган ще бъде длъжен да одобри всяка изискана от ЕЦБ мярка във връзка с кредитните институции.

 

Успоредно с това банковият контрол в ЕЦБ работи в тясно съдействие с Българската национална банка предвид на евентуалната ѝ бъдеща роля на народен способен орган, с цел да подкрепи безпрепятственото ѝ консолидиране в единния контролен механизъм (ЕНМ).

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР