Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави непроменен дела на

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави непроменен дела на
Коментари Харесай

ЕЦБ остави без промяна размера на задължителните резерви на централните банки в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави неизменен каузи на запасите, които остават неактивни в трезорите на централните банки в еврозоната, съобщи Франс прес. Темата е подложена на спор, защото сега облагодетелства банките.

" Процентът, употребен за установяване на условията за запаси на банките, остава неизменен на 1 на 100 ", разгласи ЕЦБ.

Група специалисти и евродепутати, както и Германската централна банка, се оповестиха за увеличение на съотношението на наложителните запаси, с цел да се понижи лихвената сметка на централните банки.

Освен тези наложителни запаси, банките получават и рента от 4 на 100 върху ликвидността, от която не се нуждаят и която стои неизползвана. Тази ликвидност сега възлиза на повече от 3,5 трилиона евро и обезпечава на банките милиарди безрискови облаги.

ЕЦБ трябваше да реши този въпрос като част от прегледа на своята оперативна рамка, а решението й беше " отворено ". Документът прави обзор на средствата за деяние на ЕЦБ и прави някои корекции.

Контекстът се промени след годините на ниска инфлация, последвали дълговата рецесия от 2012 година, която накара ЕЦБ да изкупи планини от частен и обществен дълг от банките и да им даде талази от евтини заеми.

Тази ликвидност беше инжектирана в стопанската система, което направи допустимо намаляването на разноските по заемите и съживяването на потреблението и вложенията.

Прекомерната инфлация през последните две години и повишението на лихвените проценти до исторически равнища обаче трансформираха обстановката.

Тъй като банките се възползват все по-малко от тези антикризисни стратегии, ЕЦБ би желала в бъдеще те да получават ликвидност, когато решат сами да я изискат. За да улесни това развиване, ЕЦБ възнамерява понижи разликата сред своята рента по депозитите и главната рента по рефинансиране до 15 базисни пункта от септември, спрямо 50 сега.

Това ще насърчи банките да насочат своите седмични претенции за заем от ЕЦБ, като в същото време ще понижи неустойчивостта във връзка с лихвите на паричния пазар, които са тясно свързани с тези на ЕЦБ, се показва в прессъобщение на ЕЦБ, представено от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР