Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна лихвите си на

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна лихвите си на
Коментари Харесай

ЕЦБ разширява програмата за изкупуване на облигации заради коронавируса

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без смяна лихвите си на исторически ниско ниво, предадоха международните организации, базирайки се на представител на ЕЦБ. Лихвата по рефинансирането остава 0, а по депозитите - минус 0,5 на 100.

ЕЦБ усилва съвсем два пъти незабавната стратегия за противопоставяне на икономическите резултати от рецесията с ковид, с 600 милиарда евро. Така незабавната помощ доближава общо 1,35 трилиона евро.

Програмата с изключителни антикоронавирусни ограничения, която се предвиждаше да завърши в края на годината, се продължава до лятото на 2021 година. Програмата за изкупуване на държавни и частни задължения, въведена в средата на март с начален фонд от 750 милиарда евро, е увеличена с 600 милиарда евро и е продължена минимум до края на юни 2021 година, вместо да завърши в края на 2020 година, уточни представителят.

Разширяването на програмата на ЕЦБ за изключително изкупуване в изискванията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) ще смекчи още повече цялостната ориентировка на паричната политика, подкрепяйки изискванията за финансиране в действителната стопанска система, по-специално за фирмите и семействата, изяснява ЕЦБ в официално съобщение.

ЕЦБ уточни също по този начин, че ще реинвестира при падежа им активи от програмата минимум до края на 2022 година. Възможно е да продължи да управлява тези запаси от активи в дълготраен проект, както прави с програмата си за количествено облекчение (QE) с изкупуване на дългови бумаги, въведена през март 2015 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР