Европейската централна банка (ЕЦБ) може да поиска от финансовите институции

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) може да поиска от финансовите институции
Коментари Харесай

ЕЦБ може да забрани на банките да плащат дивиденти

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да изиска от финансовите институции да отсрочат заплащането на дивиденти минимум до края на година, заяви " Блумбърг ", базирайки се на свои източници.

Въпросът за раздаването на дивиденти, който е изключително сензитивен по време на рецесия, беше оставен на по-заден проект през последните месеци, откакто институцията предложи на банките да се въздържат от пазаруване на акции за да заплащат на акционерите си, както и да не изплащат дивиденти за финансовата 2019 и 2020 година минимум до 1 октомври 2020 година.

Според ЕЦБ задачата е да бъде усъвършенствана способността на финансовите институции да поемат загуби и да се поддържа кредитирането на семействата и на междинните и огромни предприятия по време на пандемията от ковид.

Въпреки натиска на някои огромни банкови институции върху ЕЦБ, неколцина от членовете на надзорния съвет на регулатора с централа във Франкфурт са на мнение, че икономическото възобновяване към момента не е задоволително ясно, с цел да се позволи още веднъж изплащането на дивиденти.

Решение не е взето, само че се чака в околните дни да бъде направено публично известие, съгласно източниците на " Блумбърг ". Освен това регулаторите в другите страни от еврозоната към момента могат да дават позволение на дребните банки, които не са под директния контрол на ЕЦБ, да заплащат на акционерите си. Възможно е също по този начин на банките да бъде позволено да заплащат дивиденти в акции вместо в пари, с цел да се запази техният капитал. Някои от членовете на надзорния съвет също така желаят ЕЦБ да схване метода да преглежда всеки случай поотделно, с цел да разреши на някои по-солидни банки да върнат част от финансовите остатъци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР