Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ) са

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ) са
Коментари Харесай

ЕЦБ и БНБ създават суап линия в размер на 2 милиарда евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската национална банка (БНБ) са се договорили да сключат защитно валутно съглашение (суап линия), с цел да обезпечат ликвидноств евро, заяви пресцентърът на Българска народна банка.

Съгласно новата суап линия Българска народна банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в подмяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца.

Суап линията ще остане в действие до 31 декември 2020 година, в случай че не бъде удължена, се споделя в известието на Българска народна банка.

Линия за валутен суап е съглашение сред две централни банки за обмяна на валута. Чрез нея дадена централна банка може да получи ликвидност в непозната валута от централната банка, която я емитира. Обикновено това се прави, когато е належащо да се даде съответната валута на локални търговски банки.

В момента България се приготвя за присъединяване във валутния механизъм (ERM II), което е причина за дадена държава-членка да се причисли към еврозоната, отбелязва Българска народна банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР