Европейската централна банка (ЕЦБ) днес запази водещите си лихви и

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) днес запази водещите си лихви и
Коментари Харесай

ЕЦБ остави водещите лихви без промяна. Демонстрира готовност да увеличи изкупуването на дългови облигации

Европейската централна банка (ЕЦБ) през днешния ден резервира водещите си лихви и разгласи, че е подготвена да усили изкупуването на дългови скъпи бумаги, с цел да смекчи въздействието върху стопанската система от пандемията от новия ковид, предадоха международните организации.

Основната рента по интервенциите за рефинансиране, известна още като „ репо рента “, остава на равнище от 0,00%. Заемната рента се резервира на ниво от 0,25%, а депозитната рента остава на равнище от  минус 0,5%.

Финансовата институция, която разгласи поредност от решения през последните няколко седмици за справяне със здравната и икономическа рецесия, направи по-гъвкави интервенциите си по финансирането на комерсиалните банки при извънредно удобни условия, с цел да ги подтиква да отпускат заеми, отбелязва Агенция Франс Прес.

За идващите потоци от заеми, разпределени от юни 2020-а до юни 2021-а и оповестени още през март, пазителката на еврото намали ставките от -0,75 на 100 до -1,00 на 100 - рента, която ще се ползва за банките в най-благоприятния случай или с други думи, когато ликвидностите бъдат предоставени в поддръжка на дребните и междинния предприятия, чиито устои са разтърсени от рецесията, осведоми Българска телеграфна агенция.

Освен това ЕЦБ разгласи и поредност интервенции за рефинансиране в отговор на незабавната нужда от финансиране, подбудена от пандемията, с цел да поддържа нивото на ликвидността в еврозоната и да подсигурява положителното действие на паричните пазари, се показва в официално съобщение на банката.

Заседанието на ЕЦБ идва на фона на данните за стесняване на брутния вътрешен артикул на Еврозоната с 3,8% през първото тримесечие на годината. Това е най-големият спад на тримесечна основа от 1995 година насам, когато стартира да се води тази статистика.

„ Еврозоната е изправена пред икономическо стесняване, чиито мащаб и скорост са невиждани в спокойно време “, съобщи ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард, като добави, че банката чака стопанската система на района на единната валута да се намали с сред 5% и 12% през тази година.

За да парира последствията от пандемията от новия ковид върху стопанската система, ЕЦБ е подготвена и да укрепи изключителната си стратегия против ковид с спомагателния механизъм на стойност 750 милиарда евро за изкупуване на държавен и частен дълг на пазара, прочут като Пандемичната стратегия за незабавни покупки (Pandemic Emergency Purchase Program).

От централната банка също по този начин обявиха, че управителният съвет е решил да понижи лихвения % по целевите интервенции за дълготрайно рефинансиране на банките (TLTRO III) за интервала от юни 2020 година до юни 2021 година с 50 базисни пункта под междинния лихвен % по главните интервенции на Евросистемата, които доминират през същия интервал.

TLRO са заеми, които ЕЦБ дава при ниски лихви на банки в Еврозоната, Целта е да се подтиква даването на заеми на потребителите, които от своя страна да поддържат действителната стопанска система.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР