Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу КОВИД-19

...
Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу КОВИД-19
Коментари Харесай

Злоупотреби при покупката на COVID-ваксините!

" Европейската прокуратура удостоверява, че проверява закупуването на ваксини против КОВИД-19 в Европейския съюз ", заяви институцията, представена от в. " Билд " и Българска телеграфна агенция. На този стадий не се разкриват спомагателни детайлности, показва вестникът.

По време на пандемията Европейската комисия подписа контракти за стотици милиони дози ваксина от името на страните членки на Европейски Съюз. Процедурата неведнъж е била подложена на критика, тъй като договорите бяха оповестявани единствено отчасти или тъй като е имало забавяния в доставката на имунизацията, напомня " Билд ".

Какво тъкмо проверява прокуратурата сега, остава неразбираемо. В продължение на месеци изключително подложена на критика беше договорката за до 1,8 милиарда дози от " Пфайзер/Бионтех " от пролетта на 2021 година Тогава размерът на контракта се оценяваше на 35 милиарда евро. 

 
Както заяви вестник " Ню Йорк Таймс ", персоналният контакт сред ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на " Пфайзер " Алберт Бурла  е бил решителен за договорката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови известия.

Европейската комисия отхвърли да даде на публицистите достъп до въпросните текстови известия. Според отчет от септември Европейската счете палата не е получила никаква информация за договорката. Европейският омбудсман Емили О`Райли остро разкритикува дейностите на Европейската комисия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР