Европейската полицейска служба Европол обяви тази седмица, че сформира специализирано

...
Европейската полицейска служба Европол обяви тази седмица, че сформира специализирано
Коментари Харесай

Европол се заема с даркуеб пространството

Европейската полицейска работа Европол разгласи тази седмица, че образува профилирано звено за битка с закононарушенията, осъществявани от средата на „тъмната мрежа“.
Както евентуално знаете, това, което ние с вас и търсачките, като тези на Гугъл и Microsoft виждат е едвам „върха на айсберга“ (както постоянно бива изобразяван в инфографики) от Интернет. „Дийпуеб“ или „дълбоката мрежа“ е голямо пространство, което не може да достигнете от Гугъл. Една част от това голямо море от информация е заделено за „тъмната мрежа“ или даркуеб – пространство, чието име демонстрира, че там се правят неща, които би трябвало да останат скрити от непознати очи. Обикновено достигането ѝ се прави със профилиран програмен продукт като i2p и Tor и въпреки и тук да участват напълно почтени запаси и документи (Facebook да вземем за пример има Tor версия) и се посещава и от хора, които просто не желаят да са стока, която се продава от рекламната онлайн промишленост, огромна част от дейностите тук биха били неразрешени от закона, в случай че „изплуват“ в „светлата Мрежа“.

Тържища на дрога и оръжие, педофилски мрежи, остават в сянката на анонимността, а причинителите на независимост, до момента в който не престават да правят закононарушенията си. Европол обаче възнамерява да осуети тези престъпни дейности, борейки се с тях посредством профилиран отдел.

Dark Web Investigations Team е част от Европейския център за битка с киберпрестъпленията (European Cybercrime Centre, EC3) и ще е подпомаган от европейски полицейски силови организации, оперативни външни страни и различен жанр сътрудници, оповестява Европол.

Престъпници от целия свят употребяват ежедневно даркуеб пространството, с цел да правят своите действия, само че органите на реда нерядко съумяват да разпознават тези незаконни детайли и да ги слагат пред съда. Конкретно скорошни дейности на EC3 съумяха да разбият престъпни средища като AlphaBay и Hanza, две от най-големите даркуеб пространства, виновни за търгуването на над 350 000 незаконни артикули, измежду които опиати, оръжие и зловредни стратегии.

Тяхното разтрошаване е довело до доста понижение в размера на незаконни транзакции в тъмната мрежа и отдръпване на някои незаконни детайли, заради боязън от откриване и съмнение, обобщават от Европол. Организацията споделя, че новото звено ще показа „един съгласуван метод: шерване на информация, обезпечаване на оперативна помощ и експертиза в разнообразни области, както и създаването на принадлежности, тактики и техники за провеждането на следствия в даркуеб пространството и идентифицирането на огромни закани и цели“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР