Европейската политическа общност е факт - 44 лидери от континента

...
Европейската политическа общност е факт - 44 лидери от континента
Коментари Харесай

Четиридесет и четири европейски лидери се събраха в Прага за първа среща в нов формат

Европейската политическа общественост е реалност - 44 водачи от континента се събраха през днешния ден в Прага за първата среща в този формат, съобщи Франс прес.

" На първо място, това е обръщение за единение на нашата Европа ", съобщи френският президент Еманюел Макрон, който през май даде концепцията за основаването на такава общественост. Той подсети, че общността е по-голямо обединяване от Европейския съюз, като с изключение на 27-те страни от Европейски Съюз, в нея са поканени да вземат участие още 17 страни. " Ние споделяме едно и също пространство, постоянно имаме една и съща история, имаме и дълг да изградим дружно общото си бъдеще ", посочи Макрон, осведоми ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Всички, които сме се събрали тук, знаем, че офанзивата на Русия против Украйна е брутално нарушаване на реда и сигурността, на които се радвахме в Европа през последните десетилетия ", сподели Олаф Шолц, представен от Ройтерс. " Ние не одобряваме елементи от прилежаща страна да бъдат анексирани ", безапелационен бе немският канцлер.

" Тази среща е метод да потърсим нов ред без Русия. Това не значи да изключим Русия вечно, само че Русия на Путин няма място тук ", съобщи от своя страна ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

След срещата си с домакина на срещата - чешкият министър-председател Петър Фиала, английската премиерка Лиз Тръс акцентира, че двамата са постигнали " единодушие за това какъв брой е значимо европейските демокрации да покажат обединен фронт против жестокостта на Путин ".

Решението на Тръс да участва на срещата оставя вяра за намаляване на тона сред Европейски Съюз и Лондон след Брекзит и към момента изчезналото единодушие за комерсиалните разногласия към Северна Ирландия.

Премиерът на Латвия Кришянис Каринш посочи, че не чака на срещата, която е с преобладаващо алегоричен темперамент, да бъдат взети някакви решения, а по-скоро да има единствено обмяна на хрумвания. " Основната причина да сме тук е фактът, че войната на Русия в Украйна се отразява на всички нас, що се отнася до сигурността и до стопанската система, изключително с повдигането на енергийните цени. Можем да се оправим единствено в случай че сме дружно ", счита той.

" Целият европейски континент е тук, с изключение на две страни - Русия и Беларус. Това единствено демонстрира доколко те са в изолираност ", акцентира белгийският министър-председател Александер де Кро, представен от Франс прес.

В програмата на тази първа среща от сходен вид са планувани доста работни групи, вечери, само че не и сключване на обща декларация.

В срещата взе участие и българският президент Румен Радев. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР