Европейската народна партия се опита да спре изслушването на Иван

...
Европейската народна партия се опита да спре изслушването на Иван
Коментари Харесай

Изслушаха Гешев в Страсбург

Европейската национална партия се опита да спре чуването на Иван Гешев в Европейския парламент в Страсбург с претекста, че той към този момент не е основен прокурор. Гешев въпреки всичко беше изслушан от Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права към Комисията по правораздаване. Разговорът продължи по-малко от 20 минути при затворени порти. Гешев отхвърли да разяснява освобождението си от Висш съдебен съвет и даде обещание да направи това в България, откакто президентът и Конституционният съд се произнесат.
Рано сутринта словашки евродепутат от ЕНП изиска мониторинговата група да анулира чуването на Иван Гешев, тъй като той към този момент не бил основен прокурор. Искането му беше отхвърлено от останалите.

" Някои политически групи, в това число моята, бяхме срещу среща с отстранения основен прокурор поради вчерашното решение на Висш съдебен съвет. В края на краищата болшинството реши да го изслушаме. Важното обръщение от тази среща е, че България би трябвало да напредне с правосъдната промяна. Стискам палци на новото държавно управление да извърши измененията в Конституцията и останалите нужни промени, с цел да могат хората в страната да имат доверие в правосъдната система ", сподели Владимир Билчик - ЕНП/Словакия.

Иван Гешев и евродепутати от ГЕРБ, които не са част от мониторинговата група, изчакаха решението на групата дали ще има чуване. Според Емил Радев ставащото в България скапва позитивния облик на страната ни.

“Решения в правосъдната система са от компетенцията на Висш съдебен съвет. Разбира се това, което става в България, е трус за всички и сега, в който настояваме оптимално бързо да влезем в Шенген, тези процеси, за жалост, не подкрепят положителния имидж на България и кандидатурата ни за Шенген ”, сподели Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Иван Гешев отхвърли коментар преди чуването, което продължи по-малко от 20 минути. След напускането на залата беше сбит.

“Както постоянно обсъждахме значими въпроси като правовата страна и върховенството на закона с Мониторинговата група, въпроси като зловредното съветско въздействие, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски сътрудници. Аз ще изчакам решението на президента Радев по отношение на указа за моето премахване, ще изчакам решението на Конституционният съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България ”, сподели Гешев.



Зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев, който също беше изслушан от комисията, разяснява дейностите на Гешев през последните седмици.

“В един миг, когато се видя, че е към този момент несъмнено, че ще бъде признат закона, който планува механизъм за ефикасното следствие на основния прокурор от самостоятелен от него орган, а точно арбитър, определен краткотрайно да извършва ролята на прокурор, внезапно тогава най-сетне основният прокурор и ръководената от него институция прогледнаха за обстоятелствата и информацията, за които всички ние знаехме от години. Това основава усещане за липса на безпристрастност ”, сподели Емил Дечев - зам.-министър на правораздаването.

Елена Йончева сподели след чуването, че е чула доста притеснителна информация по съответни каузи, които се водят сега. Според нея ГЕРБ са се пробвали да спрат чуването на Гешев.

“Това е безусловно невиждано. Знаете, че ГЕРБ е част от ЕНП. Те на процедура се пробваха да запушат устата на един представител на прокуратурата, основен прокурор, някогашен основен прокурор, който е подготвен да даде повече информация по знакови каузи. Аз не мисля, че по различен метод може да интерпретира. ГЕРБ работят доста необичайно, те години наред ГЕРБ и ЕНП подкрепяха основния прокурор. В момента, в който той стартира да дава повече информация по следствие на разнообразни каузи, внезапно се пробваха да му запушат устата и си задаваме въпроса Защо ”, сподели Елена Йончева - БСП/ Група на социалистите и демократите.

Председателят на мониторинговата група Софи инт Велд беше сюрпризирана от решението на Гешев да пристигна в Страсбург сега, когато се гласоподава отстраняването му.

“Няма да ви изненадам, в случай че ви кажа, че в предишното с Гешев сме били на разнообразни отзиви. Той будеше несъгласия преди, буди и в този момент. Той избра да пътува до тук, а в това време една от забележките при премахване му е била, че решението в София е било взето в негово неявяване. В последна сметка решението да пристигна тук е негово персонално ”, сподели Софи инт Велд - евродепутат от Обнови Европа/Нидерландия.

Според инт Велд наблюдението върху България ще продължи, тъй като страната към момента е изправена през доста провокации. В Екологичен потенциал обаче са обнадеждени от готвените в София промени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР