Европейската народна партия официално номинира Урсула Фон дер Лайен за

...
Европейската народна партия официално номинира Урсула Фон дер Лайен за
Коментари Харесай

Преизбирането на Урсула Фон дер Лайен ще разбие докрай отношенията между Русия и ЕС

Европейската национална партия публично номинира Урсула Фон дер Лайен за началник на Европейската комисия. Въпреки скандалната си известност, тя има огромни шансове да бъде избрана отново. Тя има освен поддръжката на Съединени американски щати на своя страна, само че и статута на един от най-изявените съперници на Русия в Европейски Съюз. Ще успее ли Фон дер Лайен да остане на председателския пост на Европейска комисия? И какво дава обещание нейното преизбиране за Европейския съюз?

Урсула Фон дер Лайен беше публично номинирана за началник на Европейската комисия (ЕК). Това решение беше взето от Европейската национална партия (ЕНП) на конгреса в Букурещ. За нейната кандидатура гласоподаваха 400 депутати от фракцията. Само 89 души бяха срещу. Манфред Вебер, водач на фракцията в Европейския парламент, към този момент разгласи цялостната си поддръжка за това решение.

По време на конгреса Фон дер Лайен обичайно повдигна въпроса за помощта за Украйна. Според нея продължаването на съдействието с ВСУ е приоритет за Европейски Съюз, защото „ просперитетът е неосъществим без сигурност “. Тя посочи, че обединяването би трябвало да се достави и с оръжия от ново потомство, които да им разрешават да печелят победи на бойното поле.

Урсула Фон дер Лайен разгласи желанието си да се кандидатира за втори мандат още през февруари. Инициативата ѝ беше подкрепена от немската Християндемократическа партия (ХДС). Освен това тя акцентира, че в случай че през 2019 година се е съгласила на този пост „ интуитивно “, в този момент тя взема „ безусловно умишлено и премислено решение “.

Междувременно в Европа нейната фигура постоянно е подложена на критика. Така тя е упрекната в огромни корупционни кавги и корист с власт. През 2013 година тя пое поста министър на защитата на Германия. След края на мандата обаче немската войска се сблъсква с отрицателните последствия от управлението на Фон дер Лайен.

До 2018 година Бундесверът изпитва грамаден дефицит на всички равнища, от личен състав до съоръжение. Към края на нейния мандат Европа беше разтърсена от мощен скандал: заплащанията от военното ведомство, получени от консултантските компании “Маккинзи ” и “Асенчър ” в размер на 155 милиона евро, утвърдени от Урсула фон дер Лайен, станаха обект на разглеждане от Федералната счете палата.

Информационният резонанс от случая с корупцията обаче последователно затихна. В медиите се появиха клюки за близостта на настоящия началник на Европейска комисия с Ангела Меркел, заради което ѝ предричаха поста идващ канцлер на Германия. Въпреки обстоятелството, че множеството кавги попречиха на Фон дер Лайен да се наложи в немската политика, нейното интензивно поощряване на интервенциите на НАТО като министър на защитата на Германия не остана неусетно в Брюксел и Вашингтон.

Тя заема поста началник на Европейската комисия на 60 години. Престоят ыѝ на новата позиция незабавно беше помрачен от световни проблеми: пандемията от ковид продиктува на Европейски Съюз нуждата от незабавни и ефикасни ограничения за преодоляване на епидемията. Фон дер Лайен, която утвърди избавителен проект за 750 милиарда евро за стопанската система на обединяването, още веднъж се оказа в разгара на корупционен скандал.

През януари 2023 година “Ню Йорк Таймс ” я съди за отвод да разгласява преписка с ръководителя на “Физер ”, която създаде една от имунизациите против КОВИД-19. Ставаше дума за подписване на контракт за закупуване на 1,8 милиарда дози за потребностите на Европейски Съюз. Шефът на Европейска комисия беше обвинена в " директно въздействие " върху преговорния развой. Беше маркирано, че броят на закупените ваксини може доста да надвиши потребностите на района.

Въпреки скандалната си известност, Урсула фон дер Лайен има положителни шансове да бъде избрана отново. Според процедурата претендент за началник на Европейска комисия се предлага от Съвета на Европейски Съюз. След това претендентът би трябвало да бъде утвърден с болшинство в Европейския парламент, изборите за който ще се проведат това лято.

Любопитно е също, че във властовите институции на Европейски Съюз точно Урсула фон дер Лайен е най-ревностният критик на дейностите на Русия в спора към Украйна. Тя постоянно поддържа концепцията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз и НАТО и интензивно се застъпва за стягане на глобите против Москва. Ако бъде избрана отново, това освен ще докара до подсилване на персоналната ѝ власт в Европейски Съюз, само че и ще постави завършек на връзките сред Русия и Европа.

В същото време към този момент има проекти за адаптиране на асоциацията към изменящите се геополитически условия. Така в границите на Мюнхенската конференция по сигурността тя пое самодейността за основаване на поста еврокомисар по защитата. Фон дер Лайен означи, че в случай че бъде избрана отново, има намерение да даде този сектор на представител на Централна или Източна Европа.

В експертната среда мненията за вероятността Урсула Фон дер Лайен да бъде преназначена отпред на Европейската комисия са разграничени. Някои специалисти споделят, че тя ще се изправи пред мъчно затруднение под формата на нежеланието на немския канцлер Олаф Шолц да я поддържа. Други акцентират, че към момента няма други претенденти за толкоз значима позиция.

„ Урсула Фон дер Лайен се пробва да получи поддръжката на всички дясноцентристки сили в Европейски Съюз за преизбиране като началник на Европейската комисия. Възможно е тя да се хареса и на леви и демократични политици. В същото време в своята изразителност тя най-вероятно ще употребява аргумента за значимостта на помощта за Украйна “, сподели немският политолог Александър Рар.

„ Фон дер Лайен настойчиво ще повтаря, че единствено тя знае по какъв начин тъкмо да поддържа ВСУ. Формално Европарламентът в действителност би трябвало да я избере на този висок пост, само че факторът с изборите за Екологичен потенциал през юни оказва съществено въздействие върху обстановката. Очаква се още през лятото доста последователи на десните сили да влязат в Народното събрание “, отбелязва той.

Освен това тя няма да може да задържи тази позиция в ръцете си без поддръжката на немския канцлер Олаф Шолц. Не мисля, че той е оптимист за нея, защото тя е определена от партията ХДС, а не от родната партия на Шолц ГСДП. Така че може да се каже, че пътят ѝ до стремежи пост няма да е елементарен “, предвижда събеседникът.

„ Важно е да се регистрира и фактът, че сега политическият център в Европейски Съюз последователно се измества на изток. Държави като Полша, Чехия, Унгария и Словакия все по-често приказват за своите упоритости. От тяхна позиция би трябвало да има повече представители на техните страни на управителни позиции в Брюксел “, показва специалистът.

„ Лидерите на балтийските републики са изключително нетърпеливи да претендират за лидерски позиции, както ясно се вижда от битката за поста общоприет секретар на НАТО. Предстои ни извънредно забавна политическа конкуренция във водещите институции на западния свят “, уверен е Рар.

„ Голямата неправда на съществуването е, че гинеколожка може да стане политик, само че нито един политик към момента не се е преквалифицирал в гинеколог “, иронизира по този въпрос украинският политолог Константин Бондаренко в своя канал в “Телеграм ”, акцентирайки някои детайлности от биографията на Урсула Фон дер Лайен. Той напомни още, че тя е щерка на някогашния министър председател на Долна Саксония и правнучка на съветски барон.

И въпреки всичко, макар извънредно ниските ѝ професионални качества, вероятността Урсула Фон дер Лайен да бъде избрана отново е огромна, споделя Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет. „ Безусловен плюс, който може да я накара да резервира позицията си, ще бъдат мощните връзки с Вашингтон. Недостатъкът е скандалната известност и слабите професионални качества на настоящия началник на Европейска комисия “, сподели събеседникът.

Според него актуалната Европа има потребност от механически функционери, които да продължат курса на борба с Русия и усилване на равнището на ескалация. „ Позволете ми да ви припомня, че Урсула е разгорещен съперник на Москва и постоянно показва настояването си да реализира провалянето на Русия. Затова не може да се чака нещо позитивно от нея ”, прецизира специалистът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10195Проф. Нако Стефанов: Високотехнологичният пробив на КНР в областта на микрочиповете и изкуствения интелект/ИИ/Алтернативен Поглед7074Проф. Захари Захариев: Въпреки неодобрението - 70%-80%, България остава пленник на това правителствоАлтернативен Поглед12231 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед19603Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед28461Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед378622Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед162035Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125902Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118222Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед103024Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР