Европейската народна партия (ЕНП) съобщи, че ще определи в началото

...
Европейската народна партия (ЕНП) съобщи, че ще определи в началото
Коментари Харесай

Европейската народна партия ще определи през ноември своя кандидат за наследник на Юнкер

Европейската национална партия (ЕНП) заяви, че ще дефинира при започване на ноември своя водещ претендент за идващ ръководител на Европейската комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.

ЕНП е най-голямата европейска партия, а нейни представители са отпред на Еврокомисията от 2005 година насам, в това число и сегашният й водач Жан-Клод Юнкер. Партията упорства за запазването на въведената за пръв път през 2014 година система за водещи претенденти, която допуска още в предизборната акция за Европейски парламент да бъдат известни вероятните бъдещи ръководители на Европейската комисия. Изробите за Европарламент са следващата година.

Този метод не се възприема единомислещо от европейските партии и институции, доколкото договорът за Европейски Съюз планува Европейският съвет да уточни претендент на основата на резултатите от изборите за евродепутати. Определянето на водещи претенденти изпреварва този развой и лимитира опциите на европейските държавни и държавни ръководители.

Европарламентът одобри неотдавна резолюция, в която предизвести, че ще поддържа само претендент за ръководител на Европейската комисия, който е взел участие като " водещ " авансово.

ЕНП през днешния ден приканва и останалите европейски партии да дефинират своите номинации тази година. Очаква се въпросът да бъде разискван на днешното първо за годината съвещание на Европейския съвет.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) през днешния ден също заяви, че поддържа излъчването на водещи претенденти за идващ ръководител на Европейската комисия.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев съобщи, че претендентът на социалистите ще бъде избран по открит, либерален и транспарантен метод. По неговите думи е значимо идващият началник на Еврокомисията да бъде излъчен не зад закрити врата, а да отразява волята на гласоподавателите, определили новия състав на Европейския парламент следващата година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР