Европейската космическа агенция представи триизмерен атлас с 1,15 милиарда звезди

...
Европейската космическа агенция представи триизмерен атлас с 1,15 милиарда звезди
Коментари Харесай

Гая: повече от 1 милиард звезди в новия атлас на Млечния път

Европейската галактическа организация показа тримерен атлас с 1,15 милиарда звезди от Млечния път, формиран благодарение на галактическия телескоп „ Гая “, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Това е най-голямата карта, осъществена единствено с една задача, както и най-точната

– сподели на конференция в Мадрид Антъни Браун от екипа на „ Гая “.

Количеството от 1,15 милиарда е рекордно в галактическото броене, въпреки и да съставлява по-малко от 1 % от звездите в Млечния път.

За 2 милиона от тези звезди учените, които са от 25 европейски страни, са определили и дали разполагаем на експертите от целия свят данни като траектория и скорост на придвижване, както и разстояние до Слънцето.

Ръководителят на задачата Фред Янсен сподели, че към този момент са направени 500 милиарда измервания и точността на данните е забележителна.

Антъни Браун назова извънредно точните калкулации „ гражданска война “ в астрофизиката. Използваните способи с висока резолюция към този момент са помогнали да бъдат разпознати към 400 милиона непознати звезди.

Пълният атлас от над 1 милиард звезди ще бъде подготвен към края на 2017 година Дотогава ще бъдат конкретизирани скоростта и дистанцията до Слънцето на всички тях.

Каталогизирането на галактиката е огромно софтуерно предизвикателство. Европейската галактическа организация изясни, че измерващият капацитет на „ Гая “ в някои случаи е съпоставим с измерването на диаметъра на човешки косъм от разстояние 1000 км.

Телескопът „ Гая “ беше изстрелян през декември 2013 година, а научно-изследователската му задача стартира през юли 2014 година Той следи цялата ни вселена, която е с диаметър 100 000 светлинни години и записва всеки ден данните за 50 милиона звезди. Представеният атлас, който ще бъде допълван и конкретизиран, се основава на данни, събрани от юли 2014 година до септември 2015 година

Получените от „ Гая “ данни обработват 450 учени, с цел да се открият местоположението, скоростта, блясъка и цвета на звездите. Обемът на обработваните данни няма еднакъв на себе си в региона на астрономията. Наблюденията на „ Гая “ ще обогатят също информацията за тъмната материя в нашата вселена. Европейският галактически телескоп следи и метеорити и ще може да предизвести обсерватории за наближаващи към земята галактически тела, с цел да бъде преценено дали те съставляват опасност за планетата ни. (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР