Европейската комисиястартира ново специфично действие за финансиране в размер на

...
Европейската комисиястартира ново специфично действие за финансиране в размер на
Коментари Харесай

ЕК отпуска 85 милиона евро на България и Румъния за укрепване на външните граници на ЕС

Европейската комисиястартира ново характерно деяние за финансиране в размер на 85 млн. евро (168.23 млн. лева) в границите на Инструмента за ръководство на границите и визите 2021-2027 година за България и Румъния за подсилване на националните качества по външните граници на Европейски Съюз. Това се показва в известие на Европейска комисия.

България и Румъния към този момент могат да аплайват за в допълнение финансиране за разширение или модернизиране на съществуващите системи за наблюдаване на границите.

" Днес (4 март) Европейската комисия показва дружно с България и Румъния две рамки за съдействие в региона на ръководството на границите и миграцията. Рамките за съдействие се основават на сполучливото осъществяване от двете страни на пилотните планове за бързи процедури за даване на леговище и връщане, стартирани през март 2023 година, и разрешават да се премине от ad hoc към устойчиви решения.

България и Румъния дадоха нов подтик на взаимните старания в региона на ръководството на външните граници и миграцията. Чрез контрактуваните през днешния ден рамки за съдействие двете страни ще продължат да способстват за взаимните европейски старания за справяне със сигурността на външните граници на Европейски Съюз и с миграционните провокации. По-конкретно ще бъде подложен акцент върху:

-подкрепа за засилени ограничения в региона на ръководството на границите, убежището и приемането, системата за връщане и засиленото полицейско съдействие в Шенгенското пространство

-започване на подготовката за използване на Новия пакт за миграция и леговище в България и Румъния, по-специално във връзка с националните проекти за осъществяване.

Рамките за съдействие регистрират обстоятелството, че достиженията на правото от Шенген ще бъдат изцяло използвани в България и Румъния и че от 31 март 2024 година контролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде отстранен. В този подтекст тя включва и дейности за по-нататъшно подсилване на съдействието сред страните членки, да вземем за пример в региона на полицейското съдействие, за справяне със обвързваните с това трансгранични провокации.

Рамките за съдействие ще бъдат прилагани с нужната поддръжка от страна на Комисията и съответните организации на Европейски Съюз. По-специално, през днешния ден Комисията започва ново характерно деяние за финансиране в размер на 85 млн. евро в границите на Инструмента за ръководство на границите и визите 2021-2027 година за подсилване на националните качества по външните граници на Европейски Съюз. България и Румъния към този момент могат да аплайват за в допълнение финансиране за разширение или модернизиране на съществуващите системи за наблюдаване на границите, закупуване на транспортни средства, в това число с благоприятни условия за термовизия, закупуване на оперативно съоръжение, като да вземем за пример камери за засичане на придвижване и камери за термовизия, и създаване или модернизиране на системи.

Следващи стъпки

Срещите на управителния комитет с България и Румъния ще продължат да се организират постоянно за осъществяване на ограниченията, контрактувани в границите на съдействието. В тях ще вземат участие Комисията, организациите на Европейски Съюз, в това число Frontex, Агенцията на Европейски Съюз за леговище и Европол, както и двата национални органа.

Обща информация

През март 2023 година Комисията започва два пилотни плана с България и Румъния. През октомври 2023 година, шест месеца след осъществяването на пилотните планове, Комисията направи обзор на постигнатия прогрес. Бяха реализирани осезаеми резултати с най-хубавите практики в региона на ускорените процедури за даване на леговище, ефикасното връщане, ръководството на границите и засиленото съдействие със прилежащите страни ", предава " Фокус ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР