Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините срещу

...
Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините срещу
Коментари Харесай

ЕК отрича да има несправедливо разпределение на ваксините



Европейската комисия отбрани своята политика на систематизиране на имунизациите против ковид, откакто в събота шест страни от Европейски Съюз, измежду които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават заслужено, съобщи Ройтерс. Припомняме, че в общо писмо до Европейска комисия и Европейския съвет държавните водачи на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се причисли и Хърватия, желаеха въпросът да бъде разискван.

Писмото, което приканва за " европейско решение ", е било изпратено до ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Първи против разпределението на имунизациите се разгласи австрийският канцлел Себастиан Курц. Който заподозря, че има секрети сделки сред някои страни и производителите на ваксини и по този начин някои страни получават повече ваксини на глава от популацията в съответствие с други. Според опозицията в Австрия обаче Курц се пробва да отклони вниманието от бавния прогрес на имунизационната акция в страната.

В отговор Европейска комисия сподели, че дозите се разпределят съразмерно съгласно числеността на популацията на обособените страни и като се взимат поради епидемиологичните данни. Разпределението зависи от държавните управления на страните членки, увери тя в изказване.

Европейска комисия означи, че гъвкавата политика, контрактувана от 27-те, разрешава на страните, които са в по-тежка епидемиологична обстановка, да получат достъп до повече дози, в случай че други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки.

Връщането към пропорционалното систематизиране на имунизациите зависи от страните членки, акцентира Европейската комисия и даде да се разбере, че самата тя избира този способ.

В неделя министър председателят Бойко Борисов изясни, че е изискал гаранции от Европейската организация по медикаментите и Европейската комисия за пропорционалното систематизиране на имунизациите.

" След писмото, което изпратихме до Европейска комисия, желаех да се протоколира моето изявление, че желая да знам кой носи гаранциите и отговорът е Европейската организация по медикаментите и Европейска комисия. Пропорционалното систематизиране на имунизациите е най-справедливият метод, да не се пробват да ни трансферират виновност, без да ни дадат никакви данни. Комисията ни уточни утвърдените ваксини и ние сме поръчали от всички ", съобщи Борисов по време на посещаване в обсерваторията на Рожен.

От своя страна зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призна, че Европейският съюз е позволил неточности при създаването на тактика за имунизация против новия ковид за страните членки.

" Вярно е, че бяха позволени неточности при поръчването на имунизациите в Брюксел, както и в страните членки ", сподели Тимерманс в изявление за неделния брой на немския в. " Тагесшпигел ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР