Европейската комисия започна процедура срещу България заради системни пропуски при

...
Европейската комисия започна процедура срещу България заради системни пропуски при
Коментари Харесай

ЕК стартира процедура срещу България заради нарушения по Натура 2000


Европейската комисия стартира процедура против България поради систематични пропуски при използването на законодателството на Европейски Съюз за запазване на природата. Това излиза наяве от прессъобщение на институцията.

Причините са нарушаванията в съществуващите и утвърдените проекти и планове върху зоните по „ Натура 2000 “.

"Извършването на доста промени, представляващи сериозна опасност за постигането на природозащитните цели, е било позволено без значение от съществуването на такава опасност ", се споделя в текста.

В предпазените зони по „ Натура 2000 “ могат да се правят стопански действия, при изискване че няма неподходящо влияние върху целостта на зоните.

"Проблемът бе открит за първи път преди 10 години и макар че от този момент България е подхванала някои ограничения за решаването му, този систематичен проблем продължава да съществува и Комисията постоянно получава недоволства по отношение на проекти и планове, позволени въз основа на незадоволителни оценки или даже при неналичието на подобаващи оценки. "

Освен това Европейска комисия стартира процедура против България и Полша, тъй като не ползват европейските правила за разгръщането на инфраструктура за различни горива.

"Тези две страни членки трябваше да са транспонирали тази инструкция най-късно до 18 ноември 2016 година, само че съгласно службите на Комисията не са транспонирали някои от оперативните разпореждания преди посочената дата. Те разполагат със период от два месеца за отговор. Ако не създадат това, Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против тях ", написа в прессъобщението.

Тези правила включват хармонизираните стандарти за инфраструктурата за различни горива и главните разпореждания, които дават опция за електрическа подвижност и играят значима роля за действието на вътрешния пазар на Европейски Съюз. Те имат за цел да се понижи зависимостта на превоза от нефта и да се смекчи въздействието на превоза върху околната среда.

България е и измежду 14-те страни членки, против които е стартирана процедура за това, че не са трансформирали националното си законодателство в сходство с Директивата за резервационните данни на пасажерите. Тя се отнася до информацията, предоставяна от пасажерите на въздушните превозвачи при резервирането и регистрирането за полети. Тези данни може да включват информация, като да вземем за пример име на пасажера, дати и направления на пътуването, номер на мястото, багаж, данни за връзка и платежни средства.

Директивата изисква страните членки да основат национална система за събирането, разбора и обмена на резервационни данни на пасажерите за задачите на правоприлагането при цялостно съблюдаване на гаранциите във връзка със отбраната на данните.

Другите страни, които не са изпълнили отговорностите си, са Австрия, Гърция, Естония, Испания, Кипър, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Чехия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР