Европейската комисия въвежда нов инструмент за мониторинг в Европейския съюз.

...
Европейската комисия въвежда нов инструмент за мониторинг в Европейския съюз.
Коментари Харесай

Еврокомисията въвежда мониторинг на спазването на закона в страните членки

Европейската комисия вкарва нов инструмент за мониторинг в Европейския съюз. Брюксел ще изготвя всяка година отчет за спазването на върховенството на закона във всички държави-членки на съюза. В същото време финландското председателство стартира през есента разискване на предлагането за обвързването на отпущането на европейско финансиране със спазването на правилата на правовата страна.

``
реклама
С предлагането за годишен мониторинг Брюксел усилва инструментариума си за надзор на спазването на върховенството на закона и гонене на нарушителите. Новият механизъм няма да замести в този момент настоящия върху България и Румъния Механизъм за съдействие и инспекция, а ще се ползва след неговото приключване.

Франс Тимерманс - първи зам.-председател на Европейската комисия: Искам да бъда кристално явен - това не е опция на към този момент съществуващите принадлежности, които Европейския съвет употребява, това не е промяна на курса на Комисията. Това беше ясно декларирано и от новоизбрания ръководител фон дер Лайен. Следващата Комисия, също като тази Комисия, ще бъде неумолима в спазването на правилата на правовата страна в целия Европейски съюз.
Целта на годишния мониторинг е ранно разкриване на зараждащи нередности. Еврокомисията желае също по този начин делата, свързани с нарушаването на правилата на правотата страна, да се гледат по бързата процедура от Съда на Европейския съюз.

Финландското председателство от своя страна стартира от есента разискване за това отпущането на европейски средства да бъде обвързано със спазването на върховенството на закона. Франс Тимерманс съобщи, че е финландското председателство е първото, което отдава толкоз огромно значение на този въпрос. В момента процедури за неспазване на правилата на правовата страна се водят против Полша и Унгария.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР