Европейската комисия ще предложи утре газов коригиращ механизъм на 27-те

...
Европейската комисия ще предложи утре газов коригиращ механизъм на 27-те
Коментари Харесай

Ройтерс: Очаква се утре ЕК да начертае план за облекчаване на цените на газа

Европейската комисия ще предложи на следващия ден газов " коригиращ механизъм " на 27-те членки на Европейския съюз, инструмент, предопределен да облекчи скоковете на цените, който обаче не съставлява закрепен таван, за какъвто приканиха доста от страните. Това са показали осведомени с въпроса източници през Ройтерс.

Съюзът се пробва да вкара ценови таван на газа. Много от страните членки приканват за сходна пазарна интервенция, въпреки и предлаганите подходи за това да са разнообразни, написа Българска телеграфна агенция. Според Германия, Нидерландия и Еврокомисията обаче ценовото ограничаване би заплашило доставките, и би понижило тласъците за понижаване на потреблението на газ.

По думите на почитан чиновник на Европейски Съюз, Комисията е предизвестила страните, че " всеобхватна твърда " ценова граница на хъба Ти Ти Еф (TTF), главният фючърсен пазар на природен газ в Европа, употребен като референтна цена, съвсем няма да успее да намали цените на синьото гориво като цяло, като в същото време сътвори правни опасности, както и опасности за доставките. Вместо това се чака на следващия ден, на среща при закрити врата с пратениците на страните членки, Комисията да очертае рамките на " механизъм за пазарна промяна ", който би работил като " ценови кулоар " на Ти Ти Еф.

Така " не застрашавате сигурността на доставките, като поставяте закрепена цена под пазарната, защото сме в световна конкуренция за полутечен природен газ ", е споделил още европейският чиновник, след което е добавил, че посредством новия механизъм би се основал ценови кулоар, посредством който да се понижи внезапното изменение на цените.

Според различен посланик от Европейски Съюз предлагането на Комисията съставлява ценова договорка сред снабдители и техните клиенти, която ще обгръща газа на Ти Ти Еф и по-евтиния ВПГ до края на техните контракти, което би било застраховка против ценови съмнения. Това не е таван, който очевидно да понижава цената, а просто я разпределя във времето, е обяснил той.

На срещана си на 24 ноември енергийните министри на Европейски Съюз ще обсъдят нови политики за намаляване на енергийната рецесия, в това число ускорение на разрешителните за възобновими енергийни източници, пускане на взаимни покупки на газ измежду страните от общността и създаване на нов ценови пример.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР