Европейската комисия съобщи днес, че въвежда годишни доклади за състоянието

...
Европейската комисия съобщи днес, че въвежда годишни доклади за състоянието
Коментари Харесай

ЕК въвежда мониторингови доклади за всички в ЕС, не само за България и Румъния

Европейската комисия заяви през днешния ден, че вкарва годишни отчети за положението на върховенството на закона във всички страни от Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция. Тази цел бе доказана и от новоизбрания ръководител на комисията Урсула фон дер Лайен.

В известието на Европейска комисия се отбелязва, че отчетите ще оказват помощ за ранно разкриване на зараждащи нередности. В последните пет години Европейска комисия трябваше да се оправя с дейности против върховенството на правото в Европейски Съюз. Европейският план се основава на непрекъснатото ценене на правилата на правовата страна. Това е причина жителите да упражняват правата си по силата на европейското законодателство и за взаимното доверие сред страните в Европейски Съюз, прибавя комисията.

В писма до две от водещите групи в Екологичен потенциал - ЕНП и Прогресивния алианс на социалисти и демократи, ден преди да бъде определена на високия пост, Фон дер Лайен акцентира, че ще поддържа въвеждането на годишни отчети за спазването на законността от всички страни в Европейски Съюз. В речта си пред евродепутатите преди гласуването тя пое ангажимент да отстоява правилата на правовата страна като европейска полезност, като разгласи, че има намерение да откри механизъм за наблюдаване на равнище Европейски Съюз паралелно със съществуващите ограничения.

Европейска комисия през днешния ден прецизира, че ще насочи бюджетни средства към гражданското общество, с цел да се изясняват разпоредбите на правовата страна. Предвижда се в допълнение съдействие със Съвета на Европа, правосъдните мрежи и националните парламенти. Комисията приканва Европейския парламент, Съвета на Европейски Съюз и европейските страни да вземат участие пълноценно в този развой.

Европейска комисия декларира, че при нарушавания на върховенството на закона ще продължи да употребява в цялостна степен своите пълномощия, в случай че ограниченията за ранно предизвестие и попречване на нарушаванията не са ефикасни. Европейска комисия показва подготвеност да желае от Съда на Европейски Съюз разглеждане на делата за нарушение на законността по бързата процедура, когато е належащо.

Данни от изследване на публичните настройки демонстрират, че 80 на 100 от жителите на Европейски Съюз дефинират като значима ефикасната правосъдна отбрана от самостоятелни съдилища, равенството пред закона и задълбоченото следствие и наказателно гонене на корупцията. Над половината (56 на сто) не се усещат задоволително осведомени за положението на правилата на правовата страна.

Над 80 на 100 от жителите отдават огромно значение на спазването на законността. Близо 90 на 100 са на мнение, че върховенството на закона би трябвало да се съблюдава на всички места в Европейски Съюз. Проучването демонстрира мощна поддръжка за ролята на медиите и гражданското общество в търсенето на отчетност от ръководещите. Над 80 на 100 намират за значимо медиите и гражданското общество да могат да работят свободно и да подлагат на критика държавното управление, без да бъдат сплашвани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР