Европейската комисия съобщи днес, че дава Полша на Съда на

...
Европейската комисия съобщи днес, че дава Полша на Съда на
Коментари Харесай

ЕК дава Полша на съд заради нарушения на независимостта на съдебната система

Европейската комисия заяви през днешния ден, че дава Полша на Съда на Европейски Съюз поради нарушавания на независимостта на правосъдната система и че е поискала от съда да предприеме междинни ограничения до произнасянето на решението.
" Комисията счита, че продължаващите пенсионирания, планувани в новия закон (за Върховния съд), ще доведат до съществени и непоправими последици ", сподели говорителката на Европейска комисия Мина Андреева .
" Затова поискахме Съдът да предприеме междинни ограничения. Първо, да спре използването на тези дейности, второ - да има гаранции, че засегнатите от новия закон съдии ще продължат напълно да извършват правосъдните си функционалности и трето, да спре назначението на нови съдии на мястото на пенсионираните, в това число и на настоящ и на нов ръководител ", добави тя.
Андреева уточни, че предвид на " неотложната обстановката " Европейска комисия е поискала от съда да вземе решение колкото е допустимо по-бързо.
Комисията изпрати уведомително писмо до полските управляващи на 2 юли, последвано от стимулирано мнение на 14 август. Отговорите, които полските управляващи дадоха и по двата документа, не отстраниха опасенията на Европейска комисия от правно естество , се показва в известие на институцията.
Новият полски закон за Върховния съд смъква пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години, като по този начин има риск 27 от 72-ма съдии да бъдат принудени да се пенсионират.
Мерките засягат и първия ръководител на съда, чиито 6-годишен мандат, избран от полската конституция, ще бъде предварително преустановен.
Европейската комисия счита, че полският закон е несъответстващ с правото на Европейски Съюз , защото подкопава независимостта на правосъдната система, в това число и несменяемостта на съдиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР