Европейската комисия съобщи, че няма да удължи временните ограничения за

...
Европейската комисия съобщи, че няма да удължи временните ограничения за
Коментари Харесай

ЕК няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна

Европейската комисия заяви, че няма да удължи краткотрайните ограничавания за земеделския импорт от Украйна, чието деяние изтича през днешния ден в среднощ. След края на този период Украйна се съгласява да вкара ограничения за отбягване на усложненията на европейския пазар, се показва в известието, представено от Българска телеграфна агенция.

Заключението на комисията е, че са отпаднали компликациите, изпитвани до наскоро от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. Европейска комисия и засегнатите страни от Европейски Съюз, Украйна и Молдова са се договорили Киев да вкара в идващите 30 дни лицензи за експорт на аграрни артикули. От на следващия ден украинската страна ще следи износа на четири групи артикули, с цел да предотврати деформиране на пазара в прилежащите страни от Европейски Съюз.

Европейска комисия ще се въздържа от налагане на ограничавания, до момента в който ограниченията на Украйна са в действие и работят изцяло, се отбелязва в известието. Комисията наложи краткотрайните ограничавания за украинския импорт от 2 май, като преди този момент засегнатите страни бяха въвели едностранни ограничения. При въвеждането на европейските ограничения на засегнатите страни бяха изплатени компенсации.

Полша ще наложи от среднощ удължение на възбраната върху вноса на украинско зърно, откакто Европейската комисия реши през днешния ден да не подхваща такава стъпка.

" Полша ще удължи възбраната. Няма да слушаме Берлин, Туск и Вебер ", съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки пред организация ПАП.

" Ще удължим тази възбрана (...) макар несъгласието на Европейската комисия. Ще го създадем, тъй като е в полза на полския фермер ", съобщи Моравецки, представен от Ройтерс.

По-рано унгарският министър председател Виктор Орбан разгласи, че Унгария, Румъния, Полша и Словакия ще продължат възбраната за импорт, в случай че Европейска комисия се откаже от мярката.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР